Pred poljskim veleposlanstvom

“Dosta je! Mrš od žena!”: U Zagrebu održan prosvjed solidarnosti sa ženama u Poljskoj

Portal Novi list

"Ovoga puta žele prisiliti žene na iznošenje trudnoće čak i kada je izvjesno da će se dijete roditi s teškim neizlječivim malformacijama ili umrijeti neposredno nakon poroda", poručuju organizatoriceU znak solidarnosti sa ženama u Poljskoj, ispred Veleposlanstva Republike Poljske, grupa samoorganiziranih aktivistkinja i aktivista iskazala je podršku poljskim sestrama koje već deset dana borbeno prosvjeduju protiv odluke Ustavnog suda.


Organizatorice prosvjeda ističu kako je poljski Ustavni sud pod kontrolom vladajuće ultradesničarske stranke Pravo i pravda, a najnovijom odlukom o praktičnoj zabrani pobačaja dodatno je ograničio temeljno ljudsko pravo ženama u zemlji koja ionako ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Evropi.


“Ovoga puta žele prisiliti žene na iznošenje trudnoće čak i kada je izvjesno da će se dijete roditi s teškim neizlječivim malformacijama ili umrijeti neposredno nakon poroda”, poručuju organizatorice.

Aktivistkinje su pročitale govor podrške te transparentima i vješalicama s porukama ukazale na poruke Poljakinja koje su primjenjive na borbu žena u Hrvatskoj, ali i diljem Evrope i svijeta.


“Ta sramotna i sadistička odluka vrhunac je ženomrzačkih politika vladajuće stranke i njihovih klerofašističkih suradnika. Ovaj potez se odigrao usred opasne pandemije koja je, između ostalog ogolila i sve aspekte opresije i nasilja nad ženama.


Po njima bismo valjda trebale gledajući u pod izvršiti svoju reproduktivnu, eksploatiranu i omalovaženu ulogu požrtvovnih rađateljki i skrbnica, a da nas nitko ništa ne pita!”, poručile su.Podsjetile su i da je ova poljska vlast bliska našim konzervativcima koji su okosnica povjerenstva koje radi na novom hrvatskom Zakonu o pobačaju, a ovih dana slave “povijesnu odluku Ustavnog suda Poljske”, s obzirom na to da je i njima cilj legalizacija zlostavljanja žena.“To što u Hrvatskoj imamo naizgled liberalan zakon koji datira iz bivše države i što je naš Ustavni sud prije tri i pol godine donio naizgled pozitivnu odluku, ne znači da se time ne manipulira i da se i nama na razne načine ne planiraju nametnuti daljnje ograničenja pravu na pobačaj.


Znamo da sadistima nikad neće biti dovoljno – i zato danas zajedno s poljskim i svim dugim ženama poručujemo vlastodršcima i svim institucionalnim zlostavljačima žena: DOSTA JE! MRŠ OD ŽENA! Solidarno i zajedno smo u ovom ratu i nećemo odustati!”, poručuju.