Nezadovoljni mjerama

“Dosta je lošeg upravljanja krizom”: Glas poduzentika za srijedu najavljuje veliku akciju u centru Zagreba

Hina

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Kako su ustvrdili iz UGP-a, Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite nekonzistentnim, diskriminatornim i lošim odlukama već mjesecima uništavaju mikro, malo i srednje poduzetništvoUdruga Glas poduzetnika (UGP) izvijestila je u ponedjeljak da zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika za srijedu organizira veliku akciju na Trgu bana Josipa Jelačića te poziva sve poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da im se pridruže.


“Vrijeme je da se čuje glas naroda, glas razuma i glas poduzetnika! Pozivamo sve poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da nam se pridruže. Svatko od njih će, od 10 sati na Trgu, jedan po jedan, moći putem live streama poručiti: Dosta je! Dosta je lošeg upravljanja krizom! Dosta je da su poduzetnici i zaposlenici u privatnom sektoru građani drugog reda. Zašto Hrvatska nije zemlja jednakih?”, navedeno je u priopćenju UGP-a naslovljenog “Dosta je lošeg upravljanja krizom!”.


Kako su ustvrdili iz UGP-a, Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite nekonzistentnim, diskriminatornim i lošim odlukama već mjesecima uništavaju mikro, malo i srednje poduzetništvo. Mnogim poduzetnicima ukinuto je ustavno pravo na rad, bez ikakvog obeštećenja i naknade. Za razliku od mnogih europskih zemalja, Hrvatska nije napravila niti jedan korak kako bi se poduzetnici obeštetili, ocijenili iz UGP-a.
Ako se zabrani pravo na rad, to se treba adekvatno i nadoknaditi. Međutim, Vlada RH kao da to ne želi shvatiti, ustvrdili su.


Iz UGP-a su naveli i da je analiza Ekonomskog savjeta udruge pokazala da je prije posljednjeg “zatvaranja” bilo ugroženo 7.000 tvrtki koje bi, ako propadnu, stvorile nedostatak od tri milijarde kuna u državnom proračunu.


“Ponavljamo, time je bilo ugroženo najmanje 49 tisuća radnih mjesta i čak devet posto BDP-a. S novim ‘zatvaranjem’ te brojke su veće, a već je izgubljeno 11 tisuća radnih mjesta. Ako propadnu male i srednje tvrtke koje su stup gospodarstva, stvorit će se rupe u proračunu. Od čega Vlada planira financirati zdravstvo, obrazovanje i sigurnost?”, upitali su iz UGP.-a.


Poduzetnici brinu za zdravlje i poštuju odluke Vlade, čak i kad su one nelogične te diskriminatorne. “No ova akcija je bolan krik kojim želimo reći: Vlado RH, zaboravila si na one koji te hrane!, istaknuto u priopćenju.


Iz UGP-a su naveli i da su mjere za očuvanje radnih mjesta pomoć za radnike, a ne za tvrtke.


“Fiksni troškovi nadoknadit će se za samo dva mjeseca onima koji su formalno zatvoreni, dok za sve ostale, od kojih neki imaju pad prometa i veći od 90 posto, nikoga nije briga, čak ni naše resorno Ministarstvo gospodarstva. Ako se ovako nastavi, neće više uopće biti radnih mjesta koja će trebati sačuvati”; upozoravaju iz UGP-a.


Poručuju i da im je dosta nepravde koju poduzetnici trpe od početka krize, najvećih poreza u Europskoj uniji, dvostrukih mjerila, kao i diskriminatornih odluka.


“Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja puna mogućnosti, pravde, prilike za rad i blagostanja. Smatramo da imamo sve što je potrebno kako bismo bili prosperitetna i konkurentna zemlja, ali vrijeme je da Vlada RH konačno posluša stručnjake i poduzetnike”; smatraju iz UGP-a.


Iz UGP-a traže i ukidanje parafiskalnih nameta, obveznih članarina HGK-u i HOK-u


Kažu da upravo iz tih razloga organiziraju akciju.


“Kako bismo pokazali da su građani nezadovoljni lošim vođenjem krize i kako bi se čuo njihov glas. Poduzetnici i njihovi zaposlenici u doba najveće krize traže pomoć kako bi preživjeli, od sustava koji desetljećima financiraju i u koji uplaćuju milijarde kuna. Vrijeme je da se taj isti sustav počne brinuti za njih na adekvatan način!”, naglasili su.


Kažu i da je vrijeme da se ukine stotine parafiskalnih nameta koji opterećuju građane ove države, među ostalim, da se ukine plaćanje obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori.


”Dosta je dvostrukih kriterija stožera, dosta nam je neadekvatnih ekonomskih mjera i loše provedbe istih, dosta nam je ne postojanja nikakvog plana, dosta nam je neorganiziranosti i nerada, dosta nam je uhljeba, dosta je bilo bahatosti. Dosta nam je straha! Pozivam sve poduzetnike, obrtnike, zaposlenike u privatnom sektoru da dođu i kažu što misle o trenutnoj situaciji, i zapamtite mi poduzetnici ne rušimo već gradimo, a sada sa svim srcem gradimo Hrvatsku 2.0, pravedniju zemlju koju svi skupa sanjamo tako dugo, pridružite nam se!”, izjava je predsjednika udruge Glas poduzetnika Hrvoja Bujasa koja se prenosi u priopćenju.


Iz UGP-a su sve pozvali na pridržavanje epidemioloških mjera. Pojašnjavaju da će se formirati jedan red s razmacima između ljudi te će jedna po jedna osoba moći reći svoju poruku.