Kazneni zakon

Dosljednost na testu. Domovinci, ali i SDSS će se uskoro u Saboru morati izjasniti što sada misle o lex AP-u

Dražen Ciglenečki

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

SDP će već do kraja tjedna poslati u saborsku proceduru prijedlog izmjene Kaznenog zakona kako bi se iz tog dokumenta izbrisao lex APPredsjednik Sabora Gordan Jandroković imao je u 10. sazivu velikih problema sa zastupnicima koji su obilato posezali za institutom povrede Poslovnika, kako bi zapravo replicirali. Masovno im je dijelio opomene zbog neutemeljenosti reklamacije povrede Poslovnika, a nekako se nadao da će iduće četiri godine biti drukčije, da će zastupnici biti (samo)discipliniraniji. Već jučer je, međutim, ocijenio da je došlo čak i do pogoršanja.


Povreda poslovnika


Na početku zasjedanja zastupnici su, u formi iznošenja stajališta kluba, imali priliku pet minuta govoriti o temi koju su odabrali za utorak. No, uzbuđenje od završenih izbora još nije završilo, a u tijeku je i kampanja za izbore za Europski parlament, pa je atmosfera u sabornici zapaljiva. Stoga su se zastupnici, naročito oni iz Domovinskog pokreta, u namjeri da politički poentiraju dosta često javljali za povredu Poslovnika. DP-ovcima je, primjerice, SDSS i dalje omiljena meta s obzirom na to da su europski izbori blizu, a oni nisu još osvijestili da su sada vlast, a ne oporba.


– Prestanimo koristiti povrede Poslovnika kako smo počeli jer ovo je još više i gore nego što je bilo u prošlom sazivu. Prvi prijedlog koji predlažem za izmjene Poslovnika je da se ovaj način povrede Poslovnika ukine jer ovo je potpuno besmisleno, rekao je u jednom trenutku iznervirani Jandroković.
Podrška mu je nešto kasnije stigla iz SDP-a, od zastupnika Arsena Bauka.


– Spremni smo podržati ukidanje povrede Poslovnika za ovo s obzirom na to da je u pitanju zlouporaba. Iznošenje stajališta je zamjena za presice zastupnika, naglasio je Bauk. Postupak izmjene Poslovnika pokreće Odbor za Ustav, a tek treba vidjeti hoće li zaista uskoro uslijediti nova regulacija povrede Poslovnika.


Test i za SDSS-ovce


Ono što je sigurno je da će SDP već do kraja tjedna poslati u saborsku proceduru prijedlog izmjene Kaznenog zakona, kako bi se iz tog dokumenta izbrisao takozvani lex AP. I to je jučer najavio Bauk.


– Vjerujem da ćemo naići na razumijevanje parlamentarne većine jer Vlada se u svom programu zalaže za slobodu medija, kazao je Bauk. Sredinom ožujka, na dan raspuštanja Sabora, HDZ-ova koalicija je, unatoč burnom negodovanju kompletne oporbe, izglasala uvođenje u KZ kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Vodeće stranke opozicije tada su kao jedan od bitnih izbornih ciljeva istaknule »ukidanje lex AP«. Rezultati su išli u prilog HDZ-a, koji je ostao na vlasti, ali SDP će svejedno pokušati okupiti većinu za svoj prijedlog. Ili makar malo rastrojiti novu vladajuću koaliciju. Naime, zastupnici Domovinskog pokreta, koji sada podržavaju premijera Andreja Plenkovića, također su prije dva mjeseca glasovali protiv sankcioniranja otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Malo je vjerojatno da će Jandroković samoinicijativno otvoriti raspravu o prijedlogu SDP-a. Realnije je da će on morati provesti dva mjeseca u dnevnom redu, kako bi potom SDP pomoću 30 zastupničkih potpisa nametnuo raspravu i glasovanje o ukidanju lex AP. Bit će to prvih dana jesenskog zasjedanja, kad će DP-ovci u Saboru biti dovedeni u poziciju da se izjasne jesu li još uvijek protiv lex AP ili su u međuvremenu, s prelaskom u HDZ-ovu većinu, promijenili mišljenje. Testirat će se i dosljednost troje zastupnika SDSS-a, koji su kao HDZ-ovi partneri nedavno glasovali za lex AP, a sada su opozicija Vladi.