Nova runda pregovora

Dogovor sa sindikatima vrijedit će dvije umjesto četiri godine? U Vladi tvrde da će do 1. siječnja donijeti novi Zakon o plaćama

Jagoda Marić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ministar je najavio sindikalistima da upravo zbog donošenja novog zakona Vlada želi da dogovori koje postigne sa sindikatima vrijede tek dvije, umjesto četiri godineZAGREB – Vlada je ove godine dva puta išla u rebalans kako bi, među ostalima, rashode povećala za dodatne troškove plaća u javnom sektoru jer je lani nakon izglasavanja proračuna dogovorila da će osnovica za izračun njihovih plaća rasti 4,04 posto.


Takva bi se situacija mogla ponoviti vezano i za proračun za sljedeću godinu koji je Vlada već uputila u parlament na izglasavanje, a tek je jučer započela pregovore sa sindikatima oko sklapanja temeljnog kolektivnog ugovora u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Oba sastanka, i sa sindikatima u državnoj upravi i javnim službama, bila su virtualna, a nakon njih Ministarstvo u šturom priopćenju kaže da je na njima »otvoreno pitanje protokola o pregovorima za sklapanje temeljnih kolektivnih ugovora za službenike i namještenike u državnim i javnim službama te je dogovorena forma i termini redovitih pregovaračkih sastanaka, koji će se tjedno održavati«.


Tri pitanja


Ipak izvještaj sa sastanka koji je na stranicama sindikata Preporod objavio Željko Stipić, predsjednik tog sindikata, otkriva da je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović najavio sindikalistima da Vlada do 1. siječnja namjerava donijeti Zakon o plaćama, te da zato želi da dogovori koje u ovoj rundi pregovora postigne sa sindikatima vrijede tek dvije, umjesto četiri godine. Zakon o plaćama dio je obećanja Vlade iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u kojem je najavila reformu u sustavu plaća u javnom i državnom sektoru, a Vlada Andreja Plenkovića taj je zakon imala u svom svojim reformskim dokumentima od početka mandata i nikada ga nije donijela. Zato ne čudi da je sindikalist Vilim Ribić, otkriva Stipićevo priopćenje, izrazio sumnju u to da će Vlada donijeti zakon u zacrtanom roku, a i ostali sindikalisti ne pristaju na to da se zbog tog zakona mijenja ritam donošenja kolektivnih ugovora.
Željko Stipić je na sastanku istaknuo da su tri najvažnija pitanja u predstojećim pregovorima, povećanje osnovice plaće koja je zbog porasta troškova života u ovoj godini obezvrijeđena, ali i očuvanje svih postojećih materijalnih prava i zaustavljanje pada njihove realne vrijednosti unatrag četiri godine. Uz to je otvorio i pitanje naknade za prijevoz, među ostalim i zato što što cijene goriva divljaju pa je tako cijena dizela u trenutku potpisivanja važećeg temeljnog kolektivnog ugovora iznosila devet kuna, a sada je »zamrznuta« na 11 kuna.


Kolektivni ugovor


I Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske kaže da očekuje dogovor oko povećanja osnovice, ali i ostalih materijalnih prava koje se treba urediti kolektivnim ugovorom.


– Tražimo povećanje i osnovice i koeficijenata, povećanje božićnice i regresa, ali i naknade za prijevoz. Policajci, pravosudni policajci, liječnici, medicinske sestre, socijalni radnici, svi koji rade za državu podnijeli su najveći teret u ovoj koronakrizi. Vrijeme je da za svoj rad dobiju pristojnu plaću, posebice što inflacija »jede« i sadašnje male plaće. Ako je Hrvatska imala bolju turističku sezonu od svih, ako će nam BDP rasti devet posto u ovoj godini, ako nam raste kreditni rejting onda svi koji rade za državu to trebaju osjetiti na svojim plaćama, poručuje Jagić. On ističe da se o postotku povećanja osnovice jučer nije razgovaralo, nije nam rekao ni koliki će biti sindikalni prijedlog, ali očekuje da će to sada kad će se pregovori odvijati svaki tjedan brzo doći na dnevni red.


Skori početak pregovora oko osnovice za izračun plaća očekuje i Vilim Ribić i kaže da bi plaće javnom sektoru trebale rasti barem onoliko koliko su rasle plaće ostalima u društvu. Kad se i ako se taj dogovor postigne to će značiti temelj za rebalans u sljedećoj godini. No, o takvoj mogućnosti ministar financija Zdravko Marić jučer nije želio detaljnije govoriti, samo je poručio da se oko iznosa povećanja osnovice ne pregovara kad se dogovara temeljni kolektivni ugovor. Istina je da se oko osnovice vode posebni pregovori, ali njih Vlada neće moći izbjeći kad dogovori TKU. Marić je pak jučer izbjegao odgovoriti kolika bi stopa povećanja osnovice njemu bila prihvatljiva.


– Sada se svi pozivaju na to da u ovoj godini očekujemo rast BDP-a od devet posto, ali lani smo imali pad veći od osam posto i Vlada je i u takvoj situaciji odlučila da neće rezati plaće, dogovorili smo krajem prošle godine rast osnovice za ovu godinu i to smo ispoštivali. Ne bih sada govorio o tome što će biti oko osnovice za sljedeću godinu jer ćemo mi iz Ministarstva financija sindikatima tek sljedeći tjedan predstaviti makroekonomske i fiskalne prognoze za sljedeću godinu, zaključio je ministar financija.