Dogodilo se i to

Premijer se složio s Baukovom kritikom čelnika Hrvatske lutrije. ‘Mislim o tome i gore od vas’

Dražen Ciglenečki

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tražit ću od nadležnih ministara da vide kako je moguće da predsjednik uprave ide pokretati tužbu protiv saborskog zastupnika, uključujući i protiv bivšeg zastupnika Marasa.ZAGREB – Nije čest slučaj da se premijer Andrej Plenković složi o nečem s oporbenim zastupnikom, ali jučer je predmet konsenzusa njega i potpredsjednika Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka bio jedan potez predsjednika Hrvatske lutrije Marija Muse.


Štoviše, predsjednik Vlade ustvrdio je da još gore nego Bauk misli o odluci ovog javnog poduzeća da tuži bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića zato što je u posljednjoj predizbornoj kampanji, po svemu sudeći neistinito, tvrdio da si je Musa, usred krize izazvane epidemijom koronavirusa, isplatio bonus. Stoga bi Musa trebao vrlo ozbiljno shvatiti jučerašnje Plenkovićeve riječi. Sabor je prošli tjedan, kao što je običaj kada je tužitelj privatna osoba, odbio zahtjev Hrvatske lutrije da se Bernardiću skine zastupnički imunitet. Bauk je svejedno tada smatrao potrebitim kazati da je »apsurd da je privatni tužitelj državna firma«.


– Ako se predsjednik uprave Hrvatske Lutrije osjetio oklevetanim, neka tuži svojim, ne našim parama. Ako želiš na sudu nešto dokazati, nemoj zbog toga trošiti državni novac. Dokle to? Predsjedniče Sabora, čelnike državnih tvrtki trebalo bi upozoriti da u političke tužbe ne ulaze državnim novcem, apelirao je Bauk na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Ovaj je istaknuo da to nije u njegovoj domeni, ali je priznao da je Bauk u pravu. SDP-ov zastupnik je jučer, tijekom rasprave o prijedlogu državnog proračuna za 2021., u replici Plenkoviću tek uzgred spomenuo Hrvatsku lutriju, ali premijer je odmah reagirao.
– Ta je tužba katastrofa. Tražit ću od nadležnih ministara da vide kako je moguće da predsjednik uprave ide pokretati tužbu protiv saborskog zastupnika, uključujući i protiv bivšeg zastupnika Marasa. Mislim o tome i gore od vas, rekao je Plenković. Hrvatska lutrija je, naime, zbog iste stvari tužila i Gordana Marasa, koji više nije u Saboru i nema zastupnički imunitet.