Predsjednik Vrhovnog suda

Dobronić sudovima poslao naredbu o nužnim poslovima koji se moraju provoditi dok traje štrajk

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Predsjednik Vrhovnog suda naredbu je izdao u petak 9. lipnja, s napomenom da stupa na snagu odmahPredsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izdao je predsjednicima svih sudova naredbu o načinu organizacije rada sudova tijekom štrajka i u šest točaka pobrojao radnje koje sudovi moraju obaviti unatoč tome što su službenici koji obavljaju sav “tehnički” posao u štrajku, piše u subotu Jutarnji list.


Dobronić je tako vrlo promptno reagirao na dopis koji je Hrvatska odvjetnička komora (HOK) poslala predsjednicima svih sudova u zemlji, upozoravajući na ozbiljne probleme u kojima su se odvjetnici našli radi štrajka zapisničara, upisničara i svih drugih sudskih službenika.


Odvjetnicima je najveći problem što ne dobivaju obavijesti o odgođenim raspravama pa su u više slučajeva otputovali na sud u drugi grad i onda “poljubili vrata”, a problem im je i nemogućnost predaje podnesaka, ni osobno niti poštom.
Predsjednik Vrhovnog suda je u naredbi naložio da je “u prijemnoj kancelariji suda potrebno zaprimati i upisati svu pristiglu poštu”. Zatim da je “u zemljišnoknjižnom odjelu suda potrebno zaprimati i upisivati sve podneske”, potom da “u svim po zakonu hitnim postupcima i tamo gdje prijeti nenadoknadiva šteta potrebno je obavijestiti stranke i odvjetnike o tome da će se ročište održati unatoč štrajku”. U svim ostalim slučajevima, naveo je Dobronić, “smatrat će se da su ročišta odgođena”.


U njegovoj naredbi se kaže i da je “obavezno otpremati hitne pošiljke i one u kojima je donesena odluka unatoč štrajku”.


Zadnja naredba kaže da “predsjednici sudova trebaju minimum obavljanja poslova organizirati prema načelu dežurstava”.


Predsjednik Vrhovnog suda naredbu je izdao u petak 9. lipnja, s napomenom da stupa na snagu odmah, a predsjednici županijskih i visokih sudova njegovu su naredbu dužni proslijediti nižim sudovima iz svoje nadležnosti, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.