Epidemiološki nadzor

Dobre vijesti iz Karlovca: Bile su u kontaktu sa zaraženom osobom, ali nisu pozitivne na testu za koronavirus

Hina

Ilustracija: Sergej Drechsler

Ilustracija: Sergej Drechsler

U ovom trenutku u Karlovcu nitko nije u izolaciji, kroz nju je prošlo devet osoba, no dosad pozitivnih na koronavirus Covid 19 nije bilo.KARLOVAC – Nalazi za dvije Karlovčanke s respiratornim smetnjama, koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom iz Italije, a potom i s mnogima u karlovačkoj Gimnaziji i u jednom domu za starije su negativni tako da se nadzor koji je počeo u srijedu obustavlja i nastava u gimnaziji se ne odgađa.


Riječ je o majci i kćeri koje su ugostile jednog Talijana.


Kako je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije u srijedu navečer rekao načelnik Stožera Josip Ribar, ovom objavom se želi spriječiti širenje glasina i poslati poruka kako nema razloga za odgađanje nastave u Gimnaziji.
Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je da su danas primili dvije pacijentice s blagim respiratornim problemima i blago povišenom temperaturom, da su uzeti uzorci i poslani u Zagreb na testiranje, a kada je stigao negativni nalaz poslane su na kućnu njegu.


Epidemiologinja Biserka Hranilović pojasnila je dodatno da su one u Karlovcu imale gosta iz Italije, koji se po povratku u Italiju razbolio, ima visoku temperaturu i respiratorne smetnje, te je u samoizolaciji, ali nije testiran pa nije poznato je li pozitivan na Covid 19.


„Dužni smo staviti pod zdravstveni nadzor osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima ili osobama za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom, počeli smo nadzor i učenika i zaposlenika Gimnazije kao i korisnika i zaposlenika Obiteljskog doma za starije, gdje je zaposlena majka .


„Zbog negativnog nalaza nadzor smo obustavili nad svima njima, osim što će u samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom sljedećih 14 dana ostati dvije pacijentice sa simptomima bolesti, jer imaju čimbenike rizika, simptome i kontakt s osobom pod sumnjom zaraženosti“, rekla je Hranilović.


U ovom trenutku u Karlovcu nitko nije u izolaciji, kroz nju je prošlo devet osoba, no dosad pozitivnih na koronavirus Covid 19 nije bilo.


U Žakanju na slovenskoj granici je 13 osoba u samoizolaciji. Riječ je o četiri obitelji u kojima je netko od njih bio u kontaktu sa zaraženim liječnikom iz Metlike u Sloveniji, no kako je danas rekla doktorica Hranilović nitko od njih do danas nije razvio simptome bolesti.


Posjeti u karlovačku bolnicu su svedeni na minimum, dopuštaju se samo u pojedinim slučajevima i to uz zaštitnu odjeću.


Pozivaju se muževi koji su htjeli biti na porodima svojih žena da zbog povećanog rizika od zaraze od toga odustanu, rekao je Jančić.