Iskustva riječkih ugostitelja

‘Dnevno sam primoran posvađati se s petnaestak gostiju koji mi ulaze bez maske. Ljudi se iskaljuju na nama, kad ne mogu na Stožeru’

Biljana Savić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Gledajte, danas sam išao busom na posao, bilo je 60 ljudi na 20 kvadrata, jedan drugome pušu za vrat, pa i to bi trebalo regulirati, pokazuje nam Alvin fotke iz busa na mobitelu



Nitko od ugostitelja više se ne buni, čak ni na pravila donesena jučer s početkom primjene danas. Tako je od jučer nova mjera stožera PGŽ-a da svaki ugostiteljski objekt na vidljivom mjestu na ulaznim vratima mora imati obavijest koliko osoba smije biti u zatvorenom dijelu objekta, i gotovo svi su to noćas ili jutros napisali, isprintali i zalijepili na vrata.


Smilovalo im se sunce, pa su gosti upijali sunčeve zrake nadoknađujući vitamin D na terasama, ali ni inače ne hrle unutra.


– Od 11 do 14 sati napravimo što napravimo, sve poslije su izdvojeni slučajevi ako se netko zarakija pa ostane. Pad prometa je drastičan. Baš drastičan. Kad samo pomislim kako bi nam bilo u prosincu, a sad od toga neće biti ništa, kaže nam voditelj Malog caffea Alvin Bolić.




– Što da vam kažem, poštujemo sve mjere, mi smo još 11. svibnja ograničili broj gostiju u kafiću, smije nas biti 15, računajući u to i nas djelatnike. Dnevno sam primoran posvađati se s petnaestak gostiju koji mi ulaze bez maske, ljudi ne znaju kanalizirati svoje nezadovoljstvo, pa se umjesto na stožeru, iskaljuju na nama. Gledajte, danas sam išao busom na posao, bilo je 60 ljudi na 20 kvadrata, jedan drugome pušu za vrat, pa i to bi trebalo regulirati, pokazuje nam Alvin fotke iz busa na mobitelu.


I u Kraš baru kažu nam da su broj gostiju ograničili još prije dva mjeseca, lijepo piše da je maksimalan broj 25. Spašava nas terasa i veselimo se svakoj zraci sunca, kaže nam konobarica Tatjana Urošević.



Pommery bar ograničio je broj posjetitelja unutar lokala na 15 osoba, no ionako su svi gosti jučer bili na terasi. Voditelj Krešimir Vrban kaže da im je promet doslovce prepolovljen, već mjesecima. Zlatna školjka isto se preko noći prilagodila novoj mjeri, u pizzeriju može ući 45, a u restoran 42 osobe, no svi radije jedu vani, za onim stolovima u pasažu. Zasad, dok je sunca i dok nije stisla zima. Voditelj Aleksandar Salević kaže nam da su broj gostiju unutar objekata ograničili još prije tri tjedna, nije optimističan, a kaže da ni u dostavi ne vidi spas i da će vjerojatno raskinuti suradnju s Woltom.


U Filodrammaticu može ući najviše 20 gostiju. Voditelj Josip Miškulin često vodi borbu s gostima koji ne nose maske.


Foto Damir Škomrlj


– To vam je mentalitet, Nijemcima kažeš da trebaju nositi maske, i oni nose i ništa ne pitaju, kod nas ljudi preispituju odluku i svađaju se, kao da smo mi ugostitelji donijeli takve mjere, kaže nam Miškulin.


Iako sve više građana i po gradu, na otvorenom, nosi maske, neki ih odbijaju i tamo gdje ih moraju nositi, u zatvorenim prostorima i autobusima.