Tužna stvarnost

Divljaci devastirali planinarsko sklonište: Nije im bilo dosta što su uništili imovinu, morali su odsjeći i drveće

P. N.

HPD Ante Bedalov

HPD Ante Bedalov

Osim „Orlovog gnijezda“, zatekli smo dosta oštećenja i na planinrskoj kući „Pod Koludrom“. Tamo je razbijena vanjska rasvjeta. Betonskim blokovima udaralo se po vratima podruma gdje je katanac razbijen.Među nama žive i divljaci. U svakom društvu ih ima. Jedno od svjedočanstava ove notorne činjenice vandalizam je koji su zabilježili članovi planinarskogh društva iz Kaštel Kabelovaca, HPD Ante Bedalov. Nepoznat netko ili više njih devastirali su planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo na Kozjaku.


foto: HPD Ante Bedalov/Facebook


Članovi HPD Ante Bedalov na svom službenom Facebook profilu objavili su: “Planinarsko sklonište „Orlovo gnijezdo“ potpuno je devastirano te nije za upotrebu. Teško je opisati što osjećate kad zateknete takav rušilački pohod, toliki bijes prema objektu koji služi za opće dobro.


foto: HPD Ante Bedalov/Facebook


Razbijeni su prozori, vrata, stol i banzi su bačeni niz liticu, stakla i smeća ima na sve strane… Dva stara stabla sa strane skloništa su nasilno iscijepana, a služila su planinarima, ljubiteljima prirode i izletnicima za hladovinu. Dokle ide ljudska zloća???


foto: HPD Ante Bedalov/Facebook
Osim „Orlovog gnijezda“, zatekli smo dosta oštećenja i na planinrskoj kući „Pod Koludrom“. Tamo je razbijena vanjska rasvjeta. Betonskim blokovima udaralo se po vratima podruma gdje je katanac razbijen. Slomljeni su nasadi ružmarina ispred kuće, poklopac gustirne je bačen, vanjska stolica i kanta bačene su u gaj itd.


foto: HPD Ante Bedalov/Facebook


Planinari HPD-a „Ante Bedalov“ u toku 4. i 5. mjeseca planiraju radne akcije obnove planinarskog skloništa „Orlovo gnijezdo“ i planinarske kuće „Pod Koludrom“. Jer ne znamo rušiti. Jer znamo samo graditi, surađivati i pomagati jedni druge. Jer volimo prirodu, ljude i cijenimo ljudski rad. Starije, ali i naše planinarske generacije obvezuju nas da popravimo uništene objekte.


foto: HPD Ante Bedalov/Facebook


Ova nemila djela ćemo, naravno, službeno prijaviti policiji i medijima s ciljem da se odgovorne pojedince pronađe i kazni. Ova objava je ujedno i poziv svim ljudima i institucijama dobre volje da pomognu u renoviranju uništenih objekata. Izgradimo zajedno sretniju budućnost sviju nas! Zdravi i veseli bili!”


foto: HPD Ante Bedalov/Facebook


Na žalost, i to je jedna od slika društva u kojem živimo.