Ministrica obrazovanja

Divjak zadovoljna dogovorom, a ima poruku i za sindikate: ‘Dva posto, naravno, nije šest, ali prvi put imamo rok’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Koalicijski partneri HNS i HDZ dogovorili su jučer da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentimaMinistrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, izjavila kako je dogovor između HNS-a i HDZ-a početna pozicija Vlade prema zahtjevima sindikata koja više nije »prazan skup«, istaknuvši da nitko, pa ni HNS, ne pregovara s Vladom u ime sindikata.


»Sadašnji dogovor je pozicija Vlade koja više nije prazan skup, nego ima određenu ponudu. Do sada je bilo, što se koeficijenata tiče, bez rokova i bez kompenzacijskog mehanizma. Dodatno je utvrđeno da će se platiti dani u štrajku, a sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati«, izjavila je Divjak.


Koalicijski partneri HNS i HDZ dogovorili su jučer da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima . Također, dogovoreno je da će dani u štrajku učiteljima i nastavnicima biti plaćeni, te da će koeficijenti, ukoliko do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto.
Divjak je istaknula je da se otvorio prostor za dijalog, kazavši kako se ovim dogovorom pokazalo da ima prostora za raspravu oko koeficijenata.


O opasci školskih sindikata da nisu ovlastili HNS da s Vladom pregovara u njihovo ime, Divjak je izjavila da nitko ne pregovara u njihovo ime.


»Oni su ti koji će pregovarati s Vladom o poziciji u uredbi i načinu ostvarivanja prava. Ne pregovara nitko u ime sindikata«, kazala je.


Ministrica je izrazila zadovoljstvo jer se otvorio prostor za dijalog, no kazala je da će biti u potpunosti zadovoljna kada učitelji budu zadovoljni.


»Dva posto naravno nije šest, ali je Uredba o koeficijentima ta koja mora prepoznati zahtjev za povećanje od 6 posto za prosvjetare. Ja i dalje mislim da u izmjeni uredbe to mora biti prepoznato. Po prvi put imamo rok do kojeg se uredba mora izmijeniti. Ako se rok probije, automatski ide dva posto«, kazala je Divjak.