DIVIZIJE GRAĐANA POD BLOKADOM: Dužni si 23,16 milijardi kuna, mogu ispuniti šest maksimirskih stadiona

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Ukupan iznos duga (glavnica i kamate) blokiranih građana tako je krajem svibnja iznosio 23,16 milijardi kuna, što je za 106,8 milijuna manje nego krajem travnja ove godineZAGREB – Krajem svibnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 259.233 građana, koji su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,16 milijardi kuna, a blokirana su bila i 18.683 poslovna subjekta s ukupnim dugom od 8,48 milijardi kuna, objavila je Financijska agencija (Fina).


Podaci Fine pokazuju da je krajem svibnja u blokadi bilo 46 građana više nego u travnju te 67.146 manje nego u lanjskom svibnju.


Iznos duga građana je u svibnju, prema mjesecu ranije, smanjen za 106,8 milijuna kuna ili za 0,45 posto.
Blokirani su građani krajem svibnja dugovali za glavnicu iznos od 16,63 milijarde kuna, što je za 123 milijuna kuna, ili za 0,73 posto manje nego krajem travnja.


Istodobno, dug građana po osnovi kamata iznosio je 6,52 milijarde kuna i bio je u odnosu na travanj viši za 16,2 milijuna kuna ili za 0,25 posto.


Ukupan iznos duga (glavnica i kamate) blokiranih građana tako je krajem svibnja iznosio 23,16 milijardi kuna, što je za 106,8 milijuna manje nego krajem travnja ove godine


Po podacima Fine, najveći iznos duga građana – 6,3 milijarde kuna (bez kamata) odnosio se na dug prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 37,8 posto.


Najveći, pak, broj građana, njih 97.077, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.


Krajem svibnja u blokadi je zbog duga većeg od milijun kuna bilo 1.500 građana, što je u ukupnom broju blokiranih građana udio od 0,6 posto, ali je njihov udio u ukupnom dugu građana znatno veći i iznosi 37,85 posto. Naime, građani koji su blokirani zbog duga većeg od milijun kuna ukupno duguju 6,3 milijarde kuna, od čega se najveći dio duga, ili iznos od 2,84 milijarde kuna, odnosi na vjerovnike iz financijskog sektora.


Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.


Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.


Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.


Blokiranih poslovnih subjekata 18,6 tisuća


Podaci Fine pokazuju i da su krajem svibnja u blokadi bila 18.683 poslovna subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za 145 poslovnih subjekata ili 0,8 posto manje u odnosu na travanj.


Dug poslovnih subjekata na osnovi glavnice bio je 6,4 milijarde kuna, a pribroje li se kamate u iznosu od 2,1 milijardu kuna, ukupni je dug poslovnih subjekata krajem svibnja iznosio 8,48 milijardi kuna.


Po podacima Fine, u blokadi je krajem svibnja bilo 7.180 pravnih osoba s ukupnim dugom od 6,6 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 5 milijardi, a na kamatu 1,6 milijardi kuna.


U blokadi je bilo i 11.503 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 428,27 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem svibnja iznosio je 1,82 milijarde kuna.