Uskoro na birališta

DIP počeo pripreme za izbore, još uvijek ne znaju kako će to sve izgledati: ‘Nismo kontaktirali epidemiologe’

Hina

Iako Hrvatska u pogledu epidemije koronavirusa ima dobru epidemiološku sliku i mali broj dnevno oboljelih, pitanje je kako će ta slika izgledati u srpnju, koje će se mjere zaštite morati provoditi i kako će izgledati sami izboriDržavno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u utorak da je započelo pripreme za parlamentarne izbore, a kako će izgledati njihova provedba za sada se vrlo malo zna.Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski kaže kako se Povjerenstvo za parlamentarne izbore počelo pripremati čim je završilo poslove oko predsjedničkih izbora.
Naše pripreme, kao što je uobičajeno u izbornim godinama, obuhvaćaju izrade nacrta obvezatnih uputa i obrazaca, rad na aplikacijama koje će se koristiti u provedbi izbora i sl., objasnio je Hojski u izjavi za Hinu.


Datum parlamentarnih izbora još nije određen, no već danima se nagađa da će biti u prvoj polovici srpnja, 5. ili 12. srpnja. Da smo na korak do odluke o izborima upućuje i izjava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, koji je potvrdio da je imenovan koordinatorom izrade izbornog programa HDZ-a, a glavni tajnik stranke i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković koordinatorom HDZ-ove izborne kampanje.


Iako Hrvatska u pogledu epidemije koronavirusa ima dobru epidemiološku sliku i mali broj dnevno oboljelih, pitanje je kako će ta slika izgledati u srpnju, koje će se mjere zaštite morati provoditi i kako će izgledati sami izbori.


“Procedure i postupanja u izbornom procesu, kako u Hrvatskoj tako i na biračkim mjestima u inozemstvu, DIP će odrediti kada izbori budu raspisani u suradnji s nadležnim epidemiološkim službama”, najavio je Hojski.


Povjerenstvo zasad nije kontaktiralo mjerodavne epidemiološke službe, što će sigurno učiniti u trenutku kada datum izbora za zastupnike bude poznat, poručio je Hojski.


“U suradnji s njima, dogovoriti će se opseg i način zaštite službenika i dužnosnika DIP-a koji će zaprimati kandidature, kao i izbornih sudionika koji će ih predavati. Također će se regulirati rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u provedbi izbora, kao i na sam izborni dan”, kaže Hojski.


Za sada je poznato da će se izborne kandidature zaprimati u zgradi Hrvatskoga sabora.


Iz DIP-a poručuju kako ne žele nagađati o zahtjevnosti izbora, odnosno uspoređivati ih s izborima provedenim u zadnja tri desetljeća. Jedina prava i objektivna procjena moći će se dati nakon njihove provedbe, navodi Hojski.


Iskustva drugih zemalja, koje su provele izbore u vrijeme pandemije, mogu biti korisna, ali u DIP-u naglašavaju da se Povjerenstvo može kretati samo unutar postojećeg zakonskog okvira.