Nova afera

DIP istražuje netransparentno financiranje HDZ-a ruskim kapitalom

Zlatko Crnčec

Tomislav Karamarko navodno nije htio skinuti oznaku tajnosti s donacije zaklade »Nova pokoljenja« / Snimio D. LOVROVIĆ

Tomislav Karamarko navodno nije htio skinuti oznaku tajnosti s donacije zaklade »Nova pokoljenja« / Snimio D. LOVROVIĆ

Zaklada »Nova pokoljenja« koja je HDZ-ovoj »Zakladi hrvatskog državnog zavjeta« donirala novac registrirana je na istoj adresi na kojoj su registrirane i još neke tvrtke koje u javnosti zastupa Oksana Dvinskykh – Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnineSamo par dana nakon što je HDZ kako tako uspio sanirati aferu s kreditima koje je podizao od privatnih tvrtki pojavila se nova, ovaj puta vezana uz donaciju koju je dobila stranačka Zaklada hrvatskog državnog zavjeta. Naime, tjednik »Nacional« jučer je objavio tekst u kojem tvrdi da je Zaklada »Nova pokoljenja« koju predstavlja Oksana Dvinskykh tijekom 2014. i 2015. godine HDZ-ovoj Zakladi ukupno uplatila oko 2,6 milijuna kuna kojima je pak ova platila bavarskom IFO institutu izradu gospodarskog programa HDZ-a za parlamentarne izbore 2015. godine.Zaklada Nova pokoljenja među ostalim sufinancira održavanje rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Zajedno s HDZ-ovom Zakladom i IFO institutom sufinancirali su i studijsko putovanje u Bavarsku, ali na njihovoj internet stranci ne piše kome. Sa HDZ-ovom Zakladom sufinancirali su i konferenciju »Hrvatska i EU – razvojna politika 2015. – 2020.«. Donirali su i Sinjsku alku, koncert Zorice Kondže, te potrebitu djecu u Nepalu.Povezane tvrtke
Zaklada »Nova pokoljenja« registrirana je na adresi Zagrebačka cesta 192 na kojoj su registrirane i još neke tvrtke koje u javnosti zastupa Oksana Dvinskykh – Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine. Dvinskykh je privukla pažnju javnosti nakon što su finski mediji prošle godine objavili da je Migrit solarna energija kupila 14 posto finske tvrtke Voimaosakeyhtio SF, koja je pak većinski vlasnik konzorcija Fennovoima, a sve kako bi uložila 158 milijuna eura u gradnju finske nuklearne elektrane Hanhikivi. Finska je Vlada stopirala ovaj posao zbog sumnje da je ruski kapital želio preko tvrtke registrirane u Hrvatskoj, zemlji članici EU, zaobići sankcije i ograničenja EU. U srpnju prošle godine finski su mediji objavili da je Dvinskykh 2. srpnja putovala iz Zagreba u Helsinki letom Finnaaira na kojem su bili i Tomislav Karamarko i njegova supruga Ana Šarić. Tvrtka Drimia u vlasništvu Ane Šarić radila je u Hrvatskoj PR poslove za tvrtku Migrit energija.


Ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina objavio je jučer priopćenje u kojem tvrdi da su »što se tiče izvora financiranja rada Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, te posebice donacija Zaklade Nova pokoljenja, iste ostvarene u skladu sa svim zakonskim propisima, kao što je bio slučaj sa svim drugim donacijama koje pomažu i osiguravaju redoviti rad Zaklade«.


– Ukupni financijsko poslovanje Zaklade u proteklom razdoblju bilo je zakonito, te u cjelini poštovalo sve propise koji reguliraju rad zaklada. Program IFO instituta na razini stručne javnosti ocjenjen je izuzetno pozitivno kao vrijedan i koristan analitički dokument i podloga za potrebne ekonomske promjene i reforme u Hrvatskoj, piše u Prusininom priopćenju.


Inače, u Zakladi negiraju da su IFO institutu platili 2,6 milijuna kuna. »Novčani je iznos bio manji, ali ne može se reći koliko je plaćeno. Preko 40 vrhunskih stručnjaka IFO instituta dvije je godine radilo na tom programu, no zbog dobrih odnosa s našom Zakladom naplatili su nam to daleko ispod cijene, ali su inzistirali da u ugovor uđe klauzula o tajnosti. Iz tog se razloga ne može objaviti točna cijena programa«, rekao nam je jedan HDZ-ovac upućen u izradu programa IFO instituta.Državno izborno povjerenstvo (DIP) je u odgovoru na upit NOVA TV priopćio da će »kao vršitelj nadzora zatražiti dodatne informacije od političke stranke Hrvatske demokratske zajednice u vezi plaćanja gospodarskog programa izrađenog od strane IFO instituta«. Dodaje se da Zakon o financiranju promidžbe zabranjuje financiranje od strane udruga, zaklada i fundacija, te da pregledom dostavljenih izvješća o donacijama primljenih tijekom 2015., te izvješća o primljenim donacija za financiranje izborne promidžbe DIP nije uvrdio donacije od strane zaklade.Stier se protivio


Europarlamentarac i glasnogovornik Plenkovićeve kampanje Davor Ivo Stier izjavio je jučer za naš list da je krajem 2014. kao član Upravnog vijeća Zaklade hrvatskog državnog zavjeta odbio potpisati Financijsko izvješće za tu godinu jer su ravnatelj Zaklade Prusina i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbili skinuti klauzulu tajnosti sa sporazuma dvaju zaklada.


– Tražio sam i dalje tražim da se ukine klauzula o poslovnoj tajni tako da se javnost može i svemu detaljno izvjestiti. Sve to jest bilo po zakonu, ali treba imati političku odgovornost i onda reći građanima da postoji suradnja s tom Zakladom i potom objaviti sve elemente te suradnje. Drugo je politička dimenzija. HDZ je stranka jake euroatlantske vokacije i to ništa ne smije dovesti u pitanje, rekao je Stier dodajući da budući predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije znao ništa o ovom slučaju. To je jučer u Virovitici potvrdio i sam Plenković rekavši da »iz pozicije zastupnika u Europskom parlamentu nije imao nikakva saznanja o izvorima i načinima financiranja Zaklade državnog zavjeta«.


– Riječ je o još jednom primjeru netrasparanetnog financiranja aktivnosti koje su povezane sa strankom. Ono što mogu jamčiti jest da ću od 18. srpnja otkad ja budem imao odgovornost za stranku sve što se odnosi na financiranje biti zakonito i trasnparentno. I da ćemo paziti od koga dolaze izvori prihoda, a jednako tako ćemo voditi računa i o vrlo preciznim rashodima stranke, rekao je Plenković.