Prekogranična suradnja

Dio životno ugroženih Istrijana prisiljeno liječiti se u Izoli

Hina

Sa sastanka u Izoli

Sa sastanka u Izoli

Istra će privremeno pokrivati troškove liječenja ugroženih pacijenata u IzoliDo konačnog rješenja problema zdravstvene zaštite životno ugroženih pacijenata s područja sjeverozapadnog dijela Istre, Istarska županija preuzet će trošak plaćanja za te ugrožene skupine pacijenata u Općoj bolnici u Izoli, dogovoreno je na današnjem sastanku u Izoli.


Istodobno će se nastaviti razgovori s HZZO-om kako bi se uspostavio sustav u kojemu svi pacijenti imaju jednaka prava na dostupnu zdravstvenu zaštitu.


Naime, kako se navodi u priopćenju za javnost iz ureda istarskog župana, problem zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre organiziranjem mreže prekogranične zdravstvene zaštite u suradnji s Općom bolnicom u Izoli, što je uobičajena praksa u ostatku Europe, još nisu riješili Vlada i mjerodavno Ministarstvo zdravstva unatoč mnogim obećanjima premijera, ministra zdravstva i ravnatelja HZZO-a.
Budući da se radi o pitanju o kojem ovise ljudski životi, Istarska županija je krenula rješavati problem samostalno pa je tako u srijedu održan sastanak u Općoj bolnici u Izoli.


“Na sastanku je dogovoreno da će, do konačnog rješenja problema zbrinjavanja životno ugroženih pacijenta s ovog područja, Istarska županija preuzeti trošak plaćanja liječenja te ugrožene skupine pacijenata u Općoj bolnici Izola kako bi se osigurala pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita na ovom dijelu Istre”, izvijestili su iz Istarske županije.


Istaknuli su da će se nastaviti razgovori s HZZO-om kako bi se uspostavio sustav u kojemu svi pacijenti imaju jednaka prava na dostupnu zdravstvenu zaštitu.


Na sastanku je još jedanput istaknuta opravdanost i isplativost brige o pacijentima kojima vrijeme život znači i njihovu prijevozu u najbližu bolnicu, onu u Izoli, što je nedvojbeno potvrdila i dvogodišnja provedba europskog projekta Emergency EuroRegion.


U skladu s protokolima, uspostavljenim spomenutim projektom prekogranične suradnje, od 1. studenoga 2021. o životno ugroženim pacijentima pobrinut će se u Izoli.


Na sastanku u Izoli bili su predsjednica Županijske skupštine Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić i županijska pomoćnica pročelnice za zdravstvo Davorka Maras-Tkačuk.


U ime bolnice u Izoli na sastanku bili njezin ravnatelj Radivoj Nardin, voditeljica projekta Europske unije Emergency EuroRegion Katja Štrancar Fatur i voditelj Centra za hitnu medicinu pri Općoj bolnici u Izoli Peter Golob.