PREMIJER PLENKOVIĆ NAJAVIO

Dio od ukupno 100 milijuna eura europskih sredstava bit će preusmjeren u obnovu kuća srušenih u potresu

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Vodimo razgovore s Europskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg financijskog okvira, to je nešto više od 100 milijuna eura, kako bismo to preusmjerili u obnovu kuća koje su stradale. Ministar Horvat sa stručnjacima s građevinskog i arhitektonskog fakulteta stvara pravni okvir. Danas u 17 sati Medved će s članovima stožera biti u Petrinji, sastat će se s čelnicima lokalnih stožera i dogovoriti hodogram”, rekao je PlenkovićPredsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade proglasio je katastrofu zbog razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju prije tjedan dana. Nakon sjednice Vlade premijer je održao konferenciju za medije, javlja N1.


“Imamo krizno upravljanje, uklanjanje šteta i faza obnove. To je najbitnije. Mi ćemo nastojati iznaći financijska sredstva”, rekao je Plenković. “Ukupno 120 milijuna će biti. Osnovali smo povjerenstvo i ta sredstva su otišla prema gradovima koji su najviše pogođeni”, rekao je.


“Imamo novu krizu. Imamo novi Stožer civilne zaštite koji se odnosi na otklanjanje posljedica potresa na području pogođenom potresom. Ako bi se dogodila neka nova katastrofa, požar ili nešto drugo, na čelu Civilne zaštite bit će ministar Božinović”, rekao je uvodno premijer.


Europska sredstva
“Vodimo razgovore s Europskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg financijskog okvira, to je nešto više od 100 milijuna eura, kako bismo to preusmjerili u obnovu kuća koje su stradale. Ministar Horvat sa stručnjacima s građevinskog i arhitektonskog fakulteta stvara pravni okvir. Danas u 17 sati Medved će s članovima stožera biti u Petrinji, sastat će se s čelnicima lokalnih stožera i dogovoriti hodogram”, rekao je Plenković i zahvalio svim službama koje pomažu na terenu.


Sutra Dan žalosti

“Želim izraziti tugu zbog smrti osmero mladih u Posušju. Proglasili smo sutra Dan žalosti zbog toga”, rekao je Plenković.

Premijer je zatim odgovarao na novinarska pitanja, između ostalog o funkcioniranju novog Stožera.


“Ovo nije prva prirodna katastrofa. Vlada ima zadaću preuzeti odgovornost i pomoći onima koje je katastrofa pogodila. Zbog toga smo odlučili angažirati poseban oblik stožera, kako bismo osnažili koordinaciju na terenu. Nema ministra čiji resor nije obavio neke aktivnosti. Mi ćemo kroz vodstvo Medveda aktivnost koordinirati sa županijama i lokalnim stožerima. Na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju svih aktivnosti na područjima pogođenim potresima. On je glavni i odgovorni. Sve što Zakon o sustavu civilne zaštite podrazumijeva primjenjuje se jednako na Medveda, kao što to ima Božinović inače. Sve službe na terenu će biti u tijesnoj koordinaciji s Medvedom, a on će biti u dijalogu u nastojanju da se riješe problemi u županijama”, rekao je premijer.


Tko je odgovoran za obnovu kuća?


Zatim je odgovorio na pitanje o tome hoće li se istražiti tko je odgovorana za lošu gradnju, odnosno obnovu kuća nakon Domovinskog rata, a tu je bio uključen i HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.


“O kvaliteti kuća koje su obnavljane prije 20 godina… Mislim da se treba ispitati kako se to dogodilo, zašto, tko je radio nadzor, davao dozvole… Nemam saznanja o tome. Pitat ćemo o tome Horvata, gospodina Mažara treba ispitati. Nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego što jesu. Sve će se ispitati.


Danas nije bilo vremena za raspravu o ulozi župana Žinića. Obnova koju je Hrvatska provodila nakon rata bila je veliki proces. Izgrađeno je 150.000 kuća i stanova, to je kao da danas izgradimo 10 Šibenika. Najvažnije je da je preko 95 posto sredstava dala država, odnsno porezni obveznici. To se treba ispitati”, rekao je Plenković.


Na pitanja o procjeni da je šteta u potresima u Hrvatskoj oko 100 milijardi kuna, kao i o mogućoj organizaciji donatorske konferencije, odgovorio je Premijer Plenković.


“Na terenu su stručnjaci građevinskog fakulteta, pravne razmjere štete moramo još pričekati. Podsjećam da ćemo postaviti kroz mehanizam EU fonda solidarnosti, imamo novu prirodnu nepogodu i imat ćemo i novi zahtjev. Tumačio sam i na proljeće da je taj fond smišljen za pomoć jedni drugima. Donatorske konferencije su se organizirale za katastrofe u zemljama koje nisu članice”, objašnjava Plenković.