DRUGI KRUG

Dio članova vladajuće stranke sutra opet na izborima: HDZ bira šefove na Lošinju, u Sinju i Gornjoj Dubravi

Zlatko Crnčec, Bojan Purić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U lošinjskom HDZ-u obavljaju se posljednje pripreme za predsjednicu gradske organizacijeZAGREB – HDZ će u nedjelju 6. prosinca održati drugi krug unutarstranačkih izbora na kojima će se birati županijski odbori i Gradski odbor Grada Zagreba, a na tri mjesta – Malom Lošinju, Sinju i Područnom odboru Gornja Dubrava u Gradu Zagrebu – održat će se izbori za prvog čovjeka organizacije. U svim ostalim gradskim organizacijama sve je već bilo riješeno u prvom krugu, koji je održan u nedjelju 22. studenoga, i to zato što su na njima bila samo dva kandidata ili, što je na ovim izborima bio čest slučaj, samo jedan.


U lošinjskom HDZ-u dva suprotstavljena tabora obavljaju posljednje pripreme uoči drugog kruga izbora za predsjednicu gradske stranačke organizacije. Od tri kandidatkinje, Ana Kučić dobila je prije dva tjedna 119 glasova, Ružica Baumgarten 108, dok je iz utrke ispala Silvija Kocijan dobivši 27 glasova.


Za razliku od prvog izbornog kruga koji je proveden jedino u prostoriji zgrade Kina Vladimira Nazora u Malom Lošinju, ispod prostorije u kojoj je sjedište lošinjskog HDZ-a, za drugi krug je pripremljeno i drugo biračko mjesto, u Klubu iseljenika u Donjem selu na otoku Susku. Zbog javnozdravstvenih preporuka, na biračko mjesto moći će samo po jedna osoba, odnosno dok prošli birač ne izađe, drugi ne može ući. Birališta će biti zatvorena u 19 sati, nakon čega slijedi prebrojavanje glasova. Mali Lošinj je jedno od malobrojnih mjesta u Hrvatskoj u kojemu odluka o predsjedniku lokalne organizacije nije pala u prvom krugu.


Lokalni prijepori
Što se tiče Sinja, tu će se u drugom krugu sučeliti aktualni predsjednik organizacije Anđelko Bilandžić koji je u prvom krugu dobio 300 glasova i Domagoj Vučić koji je dobio 235 glasova. U prvom je krugu treći bio Marko Križanec koji je dobio 135 glasova. Ni jedan od vodećeg dvojca nema izravne veze s čelništvom stranke u smislu da bi ga on preferirao. Ovdje je u prvom redu riječ o prijeporima unutar lokalne organizacije čija je posljedica to što stranka već 15 godina nema gradonačelnika u ovom gradu.
U Zagrebu se pak bira predsjednik područnog odbora Gornja Dubrava gdje su kandidati Siniša Šukunda i Hrvoje Validžić.


U ovom krugu izbora u zagrebačkoj Gradskoj organizaciji pobijedio je liječnik Mislav Herman koji je bio jedini kandidat i koji je imao podršku stranačke središnjice i osobno predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Kandidati bliski Hermanovom timu pobijedili su u 16 područnih odbora i jedino se u Gornjoj Dubravi ide u drugi krug. Eventualna pobjeda Validžića bila bi jedini slučaj da novo vodstvo zagrebačkog HDZ-a nije uspjelo izgurati svog kandidata za čelo nekog područnog odbora. Medutim, čak ni takav ishod ne bi imao neku veliku političku težinu jer se ovaj dvoboj više odnosi na unutarnje odnose u ovom područnom odboru nego na bilo kakvo izravno suprotstavljanje Hermanu i njegovoj ekipi.


Šalabahteri na djelu


Nešto je zanimljivija borba oko budućeg sastava Gradskog odbora Grada Zagreba. Kandidata je 80 za 55 mjesta, a birat će ih oko 400 izaslanika. I ovdje se ide na to da bi novo vodstvo željelo imati što veći broj sebi bliskih ljudi u ovom stranačkom tijelu. Pa su stoga na djelu i takozvani šalabahteri, odnosno popis kandidata koji se sugeriraju izaslanicima da ih u nedjelju zaokruže. Prije četiri godine dok je zagrebačkim HDZ-om kadrovirao tadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, svi izabrani članovi Gradskog odbora bili su kandidati iz šalabahtera.


Na izborima u nedjelju birat će se i izaslanici za Opći izborni Sabor HDZ-a. Međutim, zbog situacije s epidemijom korone još nije određen točan datum njegovog održavanja, a nekakav okvirni termin je sredina siječnja sljedeće godine. Na općem izbornom saboru birat će se deset članova Predsjedništva HDZ-a, te sastav Nacionalnog odbora, novog stranačkog tijela nastalog spajanjem dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora. Nakon završetka unutarstranačkih izbora HDZ će konačno imati sva stranačka tijela posložena u skladu sa stranačkim statutom usvojenim u svibnju 2018. na izvještajnom saboru stranke.