Dosad prešućivano

Dio četničkih postrojbi priznavao je vrh NDH i služio Paveliću. Povjesničari upravo izdali knjigu o toj temi

Hina

Knjiga "Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske" (256 str.) jedinstvena je i po tome što je prvo takvo djelo koje je dosad objavljeno o ovoj temiKnjigu povjesničara Vlatke Vukelić i Vladimira Šumanovića “Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske”, koja opisuje osnovna obilježja političkoga poretka nakon što je određen broj četničkih postrojbi potpisao sporazume o priznanju vrhovništva NDH, objavila je Školska knjiga.


Nakladnik ističe da su u knjizi pritom, osim opisa vojno-političkih događaja na osnovi dostupnih arhivskih dokumenata, skicirane i životne realnosti u vezi s funkcioniranjem međuljudskih odnosa na područjima obuhvaćenim tim sporazumima.


Činjenica da su ti sporazumi potpisani, naglašava, vidljiva je ne samo u tekstovima sporazuma, nego i u drugim onodobnim zapisima civilnih i vojnih tijela NDH te dokumentima njemačkih vojnih ustanova.
U Školskoj knjizi ocjenjuju da su sporazumi, kojima su te četničke postrojbe priznale vrhovništvo NDH, imali cijeli niz odredaba kojima su njihovi potpisnici detaljno definirali svoje odnose.


Knjiga “Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske” (256 str.) jedinstvena je i po tome što je prvo takvo djelo koje je dosad objavljeno o ovoj temi, napominje nakladnik.


Dodaje da je temeljena na iscrpnoj arhivskoj građi te donosi mnogo dosad nepoznatih elemenata o višestruko burnom i kontroverznom razdoblju ne samo hrvatske povijesti, nego i šireg prostora susjednih zemalja.


Vlatka Vukelić je rođena u Sisku 1979. Predstojnica je Odsjeka za povijest na Hrvatskim studijima te koordinatorica doktorskoga studija povijesti. Vladimir Šumanović rođen je 1988. u Zagrebu. Docent je na Odsjeku za povijest na Hrvatskim studijima.