Ugledni znanstvenik

Đikić se slaže da su brojke danas ohrabrujuće: ‘To je rezultat strogih mjera i školskih praznika. Početak nastave bolje je odgoditi do kraja mjeseca’

P. N.

Foto Goran Kovačić PIXSELL

Foto Goran Kovačić PIXSELL

Irska je bila šampion najstrožih mjera, najboljih podataka, najmanje umrlih i zaraženih. Međutim, zbog odluke vlade, oni su popustili mjere prije Božića jer su htjeli provesti blagdane i nažalost, to se vratilo kao bumerangZnanstvenik i molekularni biolog Ivan Đikić izjavio je za N1 da su trenutne epidemiološke brojke u Hrvatskoj – ohrabrujuće.


“Ako usporedite s 10. prosincem, broj novozaraženih je bio preko 4000. Danas imamo četiri puta manji broj, veliki je pad. To je prvenstveno jer su donesene mjere, ali i zbog toga što su djeca prekinula ići u škole tako da smo i preko Božića, dok su se građani pridržavali bazičnih mjera, to je doprinijelo da su nam brojevi manji. No, treba biti oprezan jer još uvijek ne možemo biti sigurni da su ovi brojevi reprezentativni”, ustvrdio je Đikić.


Drži da su za sve zaslužne strože mjere.
“Irska je bila šampion najstrožih mjera, najboljih podataka, najmanje umrlih i zaraženih. Međutim, zbog odluke vlade, oni su popustili mjere prije Božića jer su htjeli provesti blagdane i nažalost, to se vratilo kao bumerang. Danas je Irska zemlja broj jedan s najvećim povećanjem broja novozaraženih”, kazao je Đikić.


Što se tiče mjera za školovanje, najvažnije su, kaže, tri stvari – sigurnost djece, njihovo zdravlje, a treće obrazovanje.


“Vrlo je frustrirajuće da se u Hrvatskoj često prebacuje odgovornost s jednog tijela na drugo tako da Nacionalni stožer ne odlučuje o školovanju. U ministarstvu se vrlo teško odlučuje i onda dolazite do tjedan dana prije nego što škola treba početi, donose se odluke koje su vrlo teško primjenjive. Dobro je da djeca idu u školu jer je to njima važno, ali ne pod bilo kakvim uvjetima. Prema tome, ako je opasnost u Hrvatskoj takva da je virus među nama, iako možda ne znamo to točno po brojevima, ne rade gospodarski objekti, imamo dosta stroge mjere, onda bi bilo bolje da smo napravili pomak tako da do kraja ovog mjeseca ne pokreće školu. Tek onda kad smo sigurni da je zdravlje osigurano za svu djecu, onda bi mogli otvoriti i škole.”, zaključio je u razgovoru za N1.