Prognoza vremena

DHMZ najavio jaku promjenu vremena: Čeka nas naglo zahladnjenje i veliki val oborina

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Glavnina drugog vala oborine stiže krajem nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, nerijetko popraćena i grmljavinom, a ne može se isključiti i mogućnost tučeDržavni hidrometeorološki zavod (DHMZ) najavio je kako će kraj ožujka obilježiti izražena promjena vremena.


Slično kao i krajem veljače, sljedeći tjedan očekuje se jaka promjena vremena i naglo zahladnjenje. Ožujak već sada, napominje DHMZ, u nekim mjestima bilježi značajnu količinu oborine.


Vlažnije i hladnije


“Prošli su dani bili iznadprosječno topli, s najvišom temperaturom zraka primjerenijom kraju travnja ili početku svibnja što je potaklo prirodu na buđenje i očituje se u visokoj koncentraciji peluda drveća u većem dijelu zemlje.
Već u subotu, 25. ožujka, preko Hrvatske će se premjestiti frontalni poremećaj s kojim će stići nešto vlažniji i hladniji zrak pa će se temperatura u mnogim krajevima spustiti na vrijednosti primjerenije dobu godine”, navodi DHMZ.Frontalni poremećaji


Izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada dolazi na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak, ističe se u posebnom priopćenju DHMZ.


Pritom će se, stoji u nastavku, preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadni frontalni poremećaji.


“Glavnina drugog vala oborine stiže krajem nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, nerijetko popraćena i grmljavinom, a ne može se isključiti i mogućnost tuče.


Uz zahladnjenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će se od sredine dana oborina već biti manje – vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača”, navodi DHMZ.


Jako jugo


U nedjelju je potrebno izdvojiti jako jugo na Jadranu. Ponedjeljak će pak biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru.


U utorak će se vrijeme postupno smirivati, ali će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega, pojašnjava Državni hidrometeorološki zavod.


“S razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerojatnost za pojavu jakog mraza, osobito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje.


Preporuka je za sve aktivnosti na otvorenom, uključujući i putovanja, svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja.


Prema trenutačnim najvjerojatnijim prognozama, najviše prometnih poteškoća i ograničenja bit će tijekom ponedjeljka 27. ožujka i utorka 28. ožujka”, zaključuje se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.