Lokalni izbori

Davor Filipović: Moji su politički protivnici u ozbiljnoj panici

Zlatko Crnčec

Davor Filipović / Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Davor Filipović / Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HDZ demantirao informaciju o anketi i reagirao na lažnu naslovnicuZAGREB – HDZ je jučer demantirao informaciju koja se pojavila na portalu jednih dnevnih novina da je stranka naručila istraživanje raspoloženja javnosti, te da je ono pokazalo da njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović dobiva samo šest do sedam posto glasova.


– Nakon lažne naslovnice Večernjeg lista gdje se pokušala plasirati jedna laž koju nisam izrekao, u srijedu je izašla lažna anketa iz čega je razvidno kako su moji politički protivnici u ozbiljnoj panici, rekao je Filipović za naš list.
Po toj anketi kandidat lijevog bloka, odnosno Platforme Možemo, Tomislav Tomašević, uvjerljivo vodi i dobiva čak 27 posto glasova. Na drugom bi mjestu bio kandidat SDP-a Joško Klisović s između 12 i 13 posto glasova, na trećem aktualni gradonačelnik Milan Bandić koji bi po toj anketi imao između sedam i osam posto podrške birača, dok bi Filipović bio na četvrtom mjestu. Informacija se pojavila kao neslužbena i nije bilo objavljeno tko se nalazi na petom i ostalim mjestima.


Vezano za ovu anketu, HDZ se oglasio i na svom službenom Facebook profilu.


Društvene mreže
– Ljudi moji, zar nije bilo dovoljno to što su Davoru Filipoviću posvetili cijelu lažnu naslovnicu u Večernjem listu? I to što članove i simpatizere HDZ-a ne smatraju ljudima? Zar su baš morali pribjeći i posve izmišljenoj, nepostojećoj anketi, s podjednako izmišljenim postocima? Očito je naš Davor unio nemir među konkurente, poremetio im planove. No ne brinite, ovakvih će »vijesti« biti još dosta – što je samo potvrda da smo na dobrom, pobjedničkom putu, napisano je na službenom Facebook profilu HDZ-a.


Vezano za Filipovića, ove se nedjelje na društvenim mrežama pojavila lažna naslovnica Večernjeg lista na kojoj je njegova fotografija i izjava da je on od Bandića udaljen ne 180, nego 360 stupnjeva.


Filipović je službeni kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika postao nakon što je od izborne utrke odustao ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić. Pažnju javnosti Filipović je prvi put privukao ujesen 2019., kada je oštro napao Bandića optuživši ga za loše vođenje gradskih financija, zbog čega je Grad Zagreb došao na sam rub bankrota. Bandić ga je zbog toga bio nazvao skojevcem. Filipović mu je tada odgovorio da je duže Bandić bio u SKOJ-u i partiji nego što on ima godina.


HDZ i Filipović će se za glasove birača u najvećem dijelu boriti sa samim Bandićem i njegovom strankom, s Domovinskim pokretom i Mostom. Još uvijek se ne zna tko će na izborima za gradonačelnika Zagreba biti kandidat Domovinskog pokreta. U političkim se kuloarima spominju dvije mogućnosti. Prva je da to bude osobno predsjednik stranke Miroslav Škoro. On je ujedno i predsjednik zagrebačke organizacije stranke, a prilikom njenog osnivanja, krajem prošle godine, nije isključio mogućnost da se kandidira za prvog čovjeka Zagreba.


Enigma Bandić


– Ako procijenimo da je to dobro, spreman sam preuzeti ulogu kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba, rekao je tom prilikom Škoro. Takvu je izjavu ponovio više puta u zadnjih nekoliko mjeseci, ali konačna bi se odluka trebala donijeti u sljedećih nekoliko dana. Ako bi Škoro ipak odustao od namjere da se kandidira za gradonačelnika, Domovinski pokret bi kao kandidata mogao istaknuti nekadašnjeg ministra kulture, aktualnog saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića. Most je već prije nekoliko mjeseci za svog kandidata istaknuo saborskog zastupnika Zvonimira Troskota.


U cijeloj je priči velika enigma sam Milan Bandić. Nije naime jasno koliko u ovom trenutku on vrijedi kao kandidat, te kolika je izborna težina njegove stranke Milan Bandić 365 Stranka rada i solidarnosti. Jedino što je evidentno, jest da je on u solidnom padu i da mu je podrška puno manja nego prije četiri godine, kada je u drugom krugu pobijedio kandidatkinju lijevog centra Anku Mrak Taritaš. U prvom je krugu Bandić dobio 30,87 posto glasova, a Mrak Taritaš 24,18. Što se tiče HDZ-a, njegov tadašnji kandidat za gradonačelnika Drago Prgomet dobio je samo 5,60 posto glasova i bio peti, iza dvoje spomenutih koji su ušli u drugi krug, te nezavisne Sandre Švaljek s 19,14 i kandidatkinje desnih stranaka Brune Esih koja je tada dobila 10,98 posto.


Međutim, na parlamentarnim izborima održanim 5. srpnja prošle godine Bandić i njegova stranka prošli su, malo je reći, katastrofalno. Nisu dobili ni jednog zastupnika, a veličina pada vidi se po tome da je u prvoj izbornoj jedinici, središtu Zagreba, Bandićeva lista dobila samo 1,05 posto glasova. S druge strane, HDZ je u toj jedinici na parlamentarnim izborima dobio najviše glasova, preko 28 posto.