Ministarstvo gospodarstva

DARKO HORVAT Restrukturiranje Uljanika koštat će državu oko 6,8 milijardi, od čega je već plaćena 3,1 milijarda

Jagoda Marić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Restrukturiranje Uljanika koštat će državu oko 6,8 milijardi kuna, od čega je iz proračunu već plaćeno 3,1 milijarda kuna na ime protestiranih jamstva, ustvrdio  je to ministar gospodarstva Darko Horvat u  video intervju za 24 sata. U taj iznos ministar je uključio još i potencijalni trošak jamstva koja bi još mogla pasti na državni proračun u iznosu od 1,8 milijardi kunaRestrukturiranje Uljanika koštat će državu oko 6,8 milijardi kuna, od čega je iz proračunu već plaćeno 3,1 milijarda kuna na ime protestiranih jamstva, ustvrdio  je to ministar gospodarstva Darko Horvat u  video intervju za 24 sata.


U taj iznos ministar je uključio još i potencijalni trošak jamstva koja bi još mogla pasti na državni proračun u iznosu od 1,8 milijardi kuna, ali je dodao i da se on može smanjiti  ako  se s naručiteljem jaružala dogovori završetak tog broda u Uljaniku, što bi koštalo oko 18 milijuna eura, ili mu se plati završetak u nekom drugom brodogradilištu što onda trošak podiže na 22 do 30 milijuna eura.


Uz to trošak restrukturiranja  uključuje i 500 milijuna kuna  duga dobavljačima,  plaće radnika, te dug institucijama.  U pregovorima s dobavljačima bi se  moglo dogovoriti, uvjeren je Horvat, da svoja potraživanja smanje na 300 milijuna kuna. 
– Tako da nema govora o tome da bi trošak restrukturiranja koštao još sedam milijardi kuna. Trošak restrukturiranja je ukupno 930 milijuna eura, oko 6,8 milijardi kuna, i to s jamstvima koje smo već platili ili ih trebamo platiti, tvrdio je Horvat koji i dalje zdušno podupire restrukturiranje umjesto stečaja u pulskom i riječkom škveru.


Dodao je i da je to jasno od početka i da su “nevjerne tome to mogle vidjeti u papirima koji su im dostavljeni na stol ali nisu se potrudili okrenuti ni jedan list papira nego govore o dodatnom trošku od sedam milijardi kuna”.


Iako nije rekao na koga točno misli kad govori o nevjernim tomama, očito je mislio na koalicijske partnere koji su se nakon prošlotjednog sastanka usprotivili opciji restrukturiranja  uz objašnjenje da porezni obveznici ne mogu platiti još sedam milijardi kuna za spašavanje Uljanika. Koliko bi   državu koštala opcija sa stečajem ministar nije rekao jer se ti izračuni, kako je objasnio još rade. O njima bi ovaj tjedan trebali raspravljati i koalicijski partneri koji će prije odluke Vlade o tome hoće li Uljanik u restrukturiranje ili u stečaj izvršnoj vlasti dati svoju preporuku.