Slovačka turistkinja

Daniela Adamcova i dalje na promatranju u riječkom KBC-u. Stručnjaci otkrivaju što je moglo dovesti do teške amnezije

Mirjana Grce, Portal Novi list

Dr. Iku Rončević-Gržeta, predstojnicu Klinike za psihijatriju riječkog KBC-a pitali smo što može izazvati tako tešku amneziju kakvu ima ozljeđena gospođa.Daniela Adamcova, 57-godišnja državljanka Slovačke, pronađena na Krku plijeni pažnju domaćih, ali i stranih medija već nekoliko dana.


Akcija identificiranja turistikinje koju je na plaži kod Dobrinja pronašao lokalni ribar digla je na noge policije više zemalja, kao i medije i “detektive-amatere” koji su putem društvenih mreža pokušavali odgonetnuti o kome se radi.


Filmska priča jučer je barem donekle razjašnjena, ali ostaje za vidjeti što će se s Adamcovom događati narednih dana, pogotovo po pitanju njenog zdravstvenog stanja.
“Gospođa je smještena u riječkom KBC-u, stabilno je, na opservaciji”, doznali smo od prof. dr. sc. Alena Ružića, ravnatelja riječkog KBC-a, a nadležne institucije u našoj zemlji razgovaraju s institucijama u Slovačkoj o vremenu i načinu njezinog povratka u Slovačku.


Dr. Iku Rončević-Gržeta, predstojnicu Klinike za psihijatriju riječkog KBC-a pitali smo što može izazvati tako tešku amneziju kakvu ima ozljeđena gospođa.


– Amnezija se uvijek javlja zbog teške povrede mozga, bilo fizičke bilo psihičke. To može biti trauma, može biti neko intrakranijalno zbivanje od krvarenja od moždanog udara; od fizičke povrede i krvarenja uslijed te povrede; ili krvarenja zbog cerebrovaskularnog incidenta.


A može biti uzrokovano i psihogeno, kada se čovjeku dogodi neki težak psihički šok, neko traumatsko iskustvo.


To su neke osnovne stvari uslijed kojih se može javiti amnezija, najsažetije je objasnila prof. Rončević Gržeta, dodajući da su liječnici Klinike za psihijatriju gospođu promatrali konzilijarno.