Prijedlog oporbe

Danas u Saboru glasanje o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša

Dražen Ciglenečki, P. N.

Davor Kovacevic

Davor Kovacevic

Jučerašnja rasprava o inicijativi oporbe da se ministru zdravstva izglasa nepovjerenje nije imala niti približan politički naboj kakav bi je krasio da se ona održala tijekom kampanje za lokalne izboreU Hrvatskom saboru danas će na red doći glasanje o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje zbog nagomilanih problema i dugova u zdravstvenom sustavu te nepostojanja učinkovitog i transparentnog sustava cijepljenja.


Kada je prije mjesec i pol dana SDP najavio pokretanja postupka opoziva, ministar zdravstva prolazio je kroz najgoru krizu od kada je preuzeo ovu dužnost. Cijepljenje je teklo usporeno, veledrogerije su tražile naplatu dugova za isporučene lijekove, a Beroš je bio ostavljen da se sam brani od tvrdnji da je pogodovao svojim prijateljima i poznanicima. No, od tada se njegova pozicija značajno popravila, medijska buka o Beroševim navodnim aferama je prestala, a u Hrvatsku su pristigle masovne pošiljke cjepiva i puno više ljudi se cijepilo.


Stoga jučerašnja rasprava o inicijativi oporbe da se ministru zdravstva izglasa nepovjerenje nije imala niti približan politički naboj kakav bi je krasio da se ona održala tijekom kampanje za lokalne izbore. Ali, potrebno je bilo to obaviti.


Beroš sporedan
Premijer Andrej Plenković je, kao i uvijek, došao u Sabor kako bi odbio opoziv člana svoje Vlade, ali Beroša jučer praktički nije spomenuo. Tek jednom, kada je rekao da on ostaje ministar. Nije Plenković govorio o tome da Beroš dobro radi svoj posao, nego mu je okosnica istupa bilo nabrajanje postignuća njegove Vlade i istovremeno prozivanje oporbe da nije ničim pridonijela boljitku Hrvatske.


– Dvije su grupe, a jedna je saborska većina i Vlada koja se borila za građane, za zdravstvenu sigurnost, protiv COVID-19, za očuvanje radnih mjesta, za financijsku stabilnost, za maksimalnu turističku sezonu. Druga grupa, u kojoj su raznorodni potpisnici ove inicijative, prvo se bavila ustavnom osnovom rada Stožera, onda su neki povezani s njom govorili da je COVID karijes ili gripa, a bilo je i »spontanih« slika iz bolnica kojima se propitivalo imamo li dovoljno zaštitne opreme. Ogromna je razlika između vas i nas, hrvatski narod to vidi i zato smo mi na izborima dobili podršku u 75 posto županija, 55 posto gradova i 45 posto općina, poručio je premijer opoziciji.


Zatim se prebacio na proces cijepljenja i također svoje političke protivnike kritizirao da se nisu iskazali.


– Niste za cijepljenje građana učinili ništa, osim što ste se osobno cijepili. Zahvaljujući Vladi ukupno smo utrošili milijun i 750 tisuća doza cjepiva. Broj procijepljenih je milijun i 270 tisuća jednom dozom i pola milijuna s dvije doze. Cijepit ćemo sve koji to žele. Mi smo osigurali cjepivo, izuzetno inteligentnom akcijom dodatni Pfizer. Vi niste ništa, ustvrdio je Plenković.


Tračevi i propusti


Obrazloženje prijedloga za opoziv je, kao i brojni zastupnici HDZ-a, nazvao pamfletom, neistinom, sramotom, tračevima, naklapanjima. Očitovanje Vlade je, pak, kazao je Plenković, bio »vrlo precizan, argumentiran odgovor«. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je nastupao u ime oporbe, svoj je stav o premijerovim uspjesima iznio u replici Marku Paviću iz HDZ-a, koji je prezentirao niz podataka koji su trebali pokazati da je Vlada izuzetna.


– A što bi Vlada trebala raditi, pustiti da svi pomremo? Da svi završimo na Zavodu za zapošljavanje? Pa to je posao Vlade, Bože moj. Posao je Vlade da s vremena na vrijeme nešto i radi. Mi govorimo o onome što Vlada nije napravila, upozorio je Grbin.


On je podsjetio što sve opozicija zamjera Berošu, od nabujalih dugova zdravstvenog sustava, izostanka reformi, nefunkcionalnosti digitalne platforme Cijepise.hr, do javnih nabava po klijentelističkim i koruptivnim metodama i stranačkog kadroviranja u bolnicama.


– U normalnoj zemlji bi sve od ovog samo za sebe bilo dovoljno za odlazak ministra. Hrvatska, zahvaljujući vama, ministre Berošu, ali još više zahvaljujući Plenkoviću, postaje sve više nenormalna zemlja, zemlja u kojoj ponašanje izvan okvira postaje normalno, prihvatljivo i cijenjeno. HDZ-u odgovara status quo i nered, u tome oni najbolje plivaju. Beroš nije u stanju riješiti niti jedan problem, čak ni mali. Nemamo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i zbog toga Beroš mora otići, naglasio je Grbin. Pročitao je objavljeni transkript prošlogodišnjeg telefonskog razgovora Beroša i Dijane Zadravec, u kojem je ona pričala o ministrovoj imovinskoj kartici, a spominjalo se i predsjednika Vlade u kontekstu onog koji odlučuje tko će biti ravnatelj bolnice. I zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić osvrnula se na Dijanu Zadravec i »njezine slojevite odnose s Plenkovićem i Berošem« i pokušala ishoditi premijerov odgovor o čemu se tu radi. No, Plenković je rekao da su to sve samo tračevi.