Vlada nastavlja kupnju

Danas u MORH stigle konačne ponude, evo kakvi se borbeni avioni nude Hrvatskoj

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Nakon što su razjašnjeni svi detalji ponude, to je bio trenutak kada su ponuđači mogli iskorigirati svoju ponudu, što su i učinili. Kako Amerika, tako i Francuska, a evo danas je to učinila i Švedska, rekao je ministar obrane Mario BanožićDanas je istekao rok u kojem su ponuditelji za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova mogli dostaviti svoje najbolje i konačne ponude.


Nakon SAD-a koji nudi nove F-16, Izraela s polovnim F-16 i Francuske s korištenim avionima Rafale koji su svoje najbolje i konačne ponude već dostavili,  posljednji su ponudu predali Šveđani za svoje Gripene.


Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je kako je s današnjim danom počeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova nakon što su ponuditelji dostavili svoje najbolje i konačne ponude.
Najbolju i konačnu ponudu (BAFO) 10. studenog dostavile su SAD za novi avion F-16 Block 70 i korišteni izraelski avion F-16 Block 30 te Francuska Republika za korišteni avion Rafale, a Kraljevina Švedska najbolju i konačnu ponudu (BAFO) za novi avion JAS-39 C/D Gripen predala je danas.


– Ovo je bio momenat kad se predaje tzv. konačna i najbolja ponuda. Znači, nakon što su razjašnjeni svi detalji ponude, to je bio trenutak kada su ponuđači mogli iskorigirati svoju ponudu, što su i učinili. Kako Amerika, tako i Francuska, a evo danas je to učinila i Švedska, rekao je ministar obrane Mario Banožić, javlja HRT.


– Već imamo partnere u ovoj regiji i to funkcionira veoma dobro. Tako da sam uvjeren da će Hrvatska biti jako zadovoljna s avionima Gripen. Postoji i mogućnost dugoročne suradnje između Švedske i Hrvatske, rekao je Göran Martensson, izvršni direktor Švedske agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV).


Iz MORH-a Navode kako će proces donošenja odluke na državnoj razini početi početkom 2021., a uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, te Odluku Vlade o najpovoljnijoj ponudi za višenamjenski borbeni avion.


– Dok traje proces evaluacije i odabira najbolje ponude, ne možemo s detaljnim podacima izlaziti u javnost, poručuju iz MORH-a.