Objava u podne

Zagreb će danas objaviti rezultat velikog antigenskog testiranja učenika: ‘Racionalno je razmišljati o prelasku na online nastavu’

P. N.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, navodi kako su rezultati testiranja izuzetno važni jer će dati viziju što daljeDanas u 12 sati bit će objavljeni rezultati velikog antigenskog testiranja učenika osnovnih i srednjih škola u Zagrebu.


“Djeca nisu primarno simptomatski zaražena, koliko sam imao priliku vidjeti prošli tjedan u nekim segmentima. Testirano je između 2 i 2 i pol tisuće učenika. Ako zaraženost djece, asimptomatska zaraženost učenika bude veća od prosječne zaraženosti ili zaraženosti odraslih koji su testirani u školama, onda ćemo razmišljati o uvođenju C modela. Ukoliko bude manje, preostaje nam nastaviti ovim modelom nastave, rekao je u emisiji Hrvatskog radija “U Mreži prvog” jutros Ivica Lovrić, pročelnik Odjela za obrazovanja Grada Zagreba.


Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, navodi kako su rezultati testiranja izuzetno važni jer će dati viziju što dalje te indirektno rezultiraju intervencijom.
“Svi razredni odjeli u kojima je nađeno dijete koje je pozitivno su u samoizolaciji. Očekujemo kroz rezultate vidjeti postoji li razlika između srednjih i osnovnih škola, gdje se po podacima o novooboljelima se vidi ta razlika”, dodala je.


Epidemiolog Branko Kolarić, pak, zagovara prelazak na online nastavu.


“Najbolje je za djecu da su u školama, ali u ovom trenutku kad imamo veliku zaraženost u cijeloj državi i kad smo poduzeli sve druge mjere i zatvorili neke objekte, da bi se mogao postići maksimum učinka, racionalno je razmišljati o prelasku škola na online. Jedan razlog je smanjenje gustoće kretanja u gradskom i međugradskom prijevozu. Drugi razlog je to što dolaze blagdani i što ćemo se družiti u obiteljima, a tako bi djeca bila u nekoj vrsti samoizolacije, dva tjedna karantene pa bi došlo do manjeg prijenosa zaraze za blagdane”, drži Kolarić.