Hrvatski sabor

Burno aktualno prijepodne u Saboru. Plenković: Ne mogu reći dat ću što god treba za Inu, jer ću završiti u zatvoru

P. N.

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

"Ovaj aktualac je besmislen. Džaba krečimo. Ovdje se treba raspravljati o ostavci Vlade", rekao je BuljHrvatski sabor danas nastavlja rad aktualnim prijepodnevnom.


Ono se prvotno trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna ali je odgođeno zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića, koji je bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom. Na aktualnom prijepodnevu pitanja će postaviti 40 zastupnika.

Početak sjednice obilježilo je izbacivanje iz sabornice zastupnice Karoline Vidović Krišto, koja je prije toga dobila tri opomene, pa joj je Jandroković zabranio daljnje govorenje.


“Završit ćete kao Sanader, ovo nije Sjeverna Koreja, nego Hrvatska”, poručila mu je Krišto, prenosi N1, nakon čega ju je Jandroković izbacio.


Tri opomene dobio je i Mostov Miro Bulj.


“Ovaj aktualac je besmislen. Džaba krečimo. Ovdje se treba raspravljati o ostavci Vlade”, rekao je Bulj, pa dobio tri opomene.


SDSS.ove Dragana Jeckov pitala je ministra gospodarstva Davora Filipovića hoće li biti nestašice nekih proizvoda.


“Neće biti nestašica. Kada smo donosili ovaj snažan i sveobuhvatan paket mjera vodili smo računa da pomoć bude za najpotrebitije. Snizili smo cijene za 30 posto za 9 proizvoda, to je u dogovoru s proizvođačima i trgovcima. Dakle, to je bilo dogovorno, kako bismo zaštitili naše sugrađane”, odgovorio je Filipović na prvo pitanje.


Saborski zastupnik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić optužio je, pak, HDZ za korupciju. Premijer Plenković odgovorio je napadom na – SDP.


“Vi ste stranka koja više vodi računa o partneru nego o sebi. Vi niste tirani, vi ste te škole završili u Kragujevcu, pa to znate kako se to radi. Evo i Davorka Vidovića ste se riješili”, kazao je Plenković Hajdašu Dončiću.


“Dragi moj predsjedniče Vlade, kriminal se ne događa sam po sebi, nego kad netko dopusti da osobe s kriminalnim sklonostima dođu u institucije”, odgovorio je Hajdaš Dončić.


Mostov Zvonimir Troskot HDZ-u je spočitnuo da je napravio “uhljebarij” u institucijama, pogotovo HERA-i.


“Što ćete vi napraviti da nas zaštitite od tog regulatornog uhljebarija, hvarskih protežea i vas samih?”, upitao je Troskot Plenkovića.


“Vi ste rekli da sam ja najopasniji čovjek u Hrvatskoj”, rekao mu je Plenković, pa rekao da otkad je “on najopasniji čovjek u Hrvatskoj od 2016. godine” povećana minimalna plaća, smanjen broj nezaposlenih…


“Mi ćemo, gospodine Troskot, kao opasni učiniti da dođe do povećanja minimalne mirovine. Ja vjerujem da se vi nas jako bojite kad čujete sve ovo radi čega smo mi jako opasni”, dodao je Plenković, prenosi N1.


Potom je uslijedio novi val opomena – dobili su ih Sabina Glasovac, Katarina Peović, Nino Raspudić, pa čak i Hrvoje Zekanović i Miro Bulj.


Davorko Vidović (Socijaldemokrati) premijera je pitao zašto je, i na temelju kojih procjena Vlada donijela odluku o zatvaranju sisačke rafinerije, je li se vodila najboljim interesima Hrvatske?


Tko se sjetio da se ide u privatizaciju Ine, uzvratio mu je Plenković, podsjetivši Vidovića da je bio ministar u vladi Ivice Račana koja je to odlučila.


„Da sam bio premijer 2003. ili 2008. nikad ne bih takvu gigantsku kompaniju (privatizirao)“, istaknuo je, navodeći kako su 2016., kad je njegova vlada preuzela vlast, već napravljene studije o isplativosti.


Taj je proces otišao tako daleko što odlukama Račanove, što Sanaderove vlade, nikakve strateške odluke mene i moje Vlade nema, nije bilo, poručio je.


Plenković je podsjetio i da je Hrvatska, prije nešto više od godinu dana mađarskoj strani ponudila „pravu, ozbiljnu cijenu za ono što je bila stvarana vrijednost Molova udjela u Ini“, ali da oni na to nisu pristali.


Kao premijer ne mogu reći ‘dat ću što kod god treba, dat ću pet milijardi eura“, jer ću završiti u zatvoru, kazao je.


Na upit Zvonimira Troskota (Most) što će učiniti da građane zaštiti od energetskog uhljebarija, kakav je prisutan u HERA-i i sebe samog premijer je uzvratio podsjećanjem na Troskotovu izjavu da je najopasniji čovjek u Hrvatskoj te nabrojio postignuća u mandatu svoje Vlade, od rasta zaposlenosti, investicijskog rejtinga, rasta prosječen plaće, mirovina…


Samog Troskota, ali ni druge oporbene zastupnike takav odgovor nije zadovoljio, pa su premijera prozvali da drži političke govore i „bezobrazno“ izbjegava odgovor.


Arsen Bauk (SDP) ustvrdio je kako postoji obrazac po kojem premijer odgovara. „Vidi tko će mu sljedeći doći postaviti pitanje, ode na Google, vidi što je taj zastupnik ranije govorio i onda u tom smjeru priča. Predlažem da onda ubuduće na to mjesto dođe Google, a neka premijer u Vladi obavlja svoj težak i odgovoran posao”, kazao je Bauk.


„Ono što sam čuo na francuskom se kaže “L’etat c’est moi.”, što na vašem materinjem jeziku znači: “Država, to sam ja”, rekao je Troskot.


“Niste odgovorili na pitanje kako ćete zaštititi naše građane od uhljebarija zvanog HERA”, kazao je.


 


Matko Kuzmanić postavio je pitanje premijeru Plenkoviću, a tiče se pljačke Ine.


“Da ste vukove postavili na čelne pozicije institucija, manju bi štetu napravili”, rekao je Kuzmanić.


“I vas smo guglali, pa smo otprilike znali gdje ćete ići. Vi ste, između redaka, optužili koga, mene, Ćorića da imamo tajni deal s Mađarima u vremenu ruske agresije na Ukrajinu da neki direktori četvrte, pete razine ostvaruju dobit na nelegalnoj prodaji plina. To nije dobro, zato što nije točno, drugo, nije dobro za vaš kredibilitet”, rekao je Plenković, spočitnuvši zastupniku to što je čitao svoje pitanje.


“Ovo je ne sukob interesa, nego najstrašnije od najstrašnijeg, da ono za što primate plaću u firmi stvorite neki mali privatni biznis. Zato se borimo protiv korupcije i takvih stvari. Zato i je ovako opravdana reakcija i ljutnja javnosti. Ja sam tu više ljut nego bilo tko drugi”, rekao je Plenković.


Kuzmanić mu je odgovorio da ne zna gdje se on tu osjetio prozvanim. “Vaša dva prethodnika su otišla i završila svoju političku karijeru upravo na Ini. Jedan je prodavao Inu u restoranu, a drugi je imao ugovore s Inom”, rekao je Kuzmanić.


“Ne bih volio da ovo postane početak, a ne kraj jedne megaafere, ali sve to tako izgleda”, rekao je Kuzmanić.