Mjesto iz kojeg potječe Sanja Musić Milanović

Dan u Lišanima Ostrovičkim: ‘Drago nam je što je cura iz našeg sela postala prva dama Hrvatske’

Šenol Selimović

Foto Borna Filic/PIXSELL

Foto Borna Filic/PIXSELL

Znam Sanju još kao dijete, kada je dolazila ovdje znali smo kao djeca igrati u društvu, kazuje nam Željko Mijić te dodaje da je Sanja bila uvijek draga, ali da je nakon djetinjstva sve manje i manje dolazila u seloLIŠANE OSTROVIČKE  Ponedjeljak, 6. siječnja. Sveta Tri kralja. Dan nakon izborne pobjede Zorana Milanovića koji je postao predsjednik države, a njegova supruga Sanja Musić Milanović prva dama Hrvatske. 


Dere bura, na ulicama Lišana Ostrovičkih ni psa, ali je zato u vrijeme našeg dolaska, negdje prije podneva, crkva svetog Nikole Tavelića puna vjernika na misi koju drži njihov župnik fra Božo Mandarić.


Na samom kraju mise, fra Božo s oltara poručuje: »Evo imamo danas i medijsku pratnju, nadam se da nisu došli samo zbog naše prve dame.«
Ali, pogodio je iz prve, mi smo ipak došli baš zbog nove prve dame, gospođe Sanje, supruge novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, »cure iz našega kraja«, točnije iz Lišana Ostrovičkih odakle joj je otac Ivan, saznajemo kasnije iz razgovora s mještanima, kao vrlo mlad čovjek napustio ovo mjesto te se zaposlio i ostao živjeti u Zagrebu.


Sanja Musić Milanović / Foto SANJIN STRUKIC/PIXSELL


Sanja Musić Milanović / Foto SANJIN STRUKIC/PIXSELLOdavno ne dolazi


Jedan od unuka Marije Mijić, Sanjine tete, odnosno sestre njezina oca, koja živi u Lišanima Ostrovičkim, pred mjesnom crkvom nam je onako »s nogu« ispričao nekoliko zanimljivih detalja o Sanjinom podrijetlu, ali se nije želio fotografirati, niti je pristao da mu spomenemo ime u našem članku. Ali, bio je vrlo susretljiv i pružio nam kakav-takav dojam o mjestu iz kojega potječe nova prva dama koju je životni put doveo od Lišana do Pantovčaka.


– Ne znam vam baš puno o njoj, osim da joj je otac Ivan vrlo rano napustio Lišane, a kad je postao inženjer u Zagrebu, povukao je gore neke naše ljude i dao im posao. Sanja ovamo rijetko, gotovo nikad ne dolazi. Vidio sam je zadnji put na svadbi njezina brata Tomislava u Zagrebu, a bila je u ovom kraju prije oko godinu i pol dana u Rašteviću, na jednoj sahrani s mužem Zoranom, kaže unuk gospođe koja je sestra Sanjina oca Ivana.


Načelnik općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić nosi prezime Milanovićeve supruge, pa saznajemo od mještana nakon mise da je i on u nekom srodstvu s gospođom Sanjom. Na naš upit gdje je sada vaš načelnik jedan od njih nam odgovara: A eno ga u Zadru, ne živi on ovdje. Ili je u Zadru ili u kamionu, radi čovjek!


Pitamo jednog od mještana: Jeste li ponosni, je li vam drago da je prva dama Hrvatske postala »cura iz vašega sela«.


– Pa jesam, ponosan sam, znam Sanju još kao dijete, kada je dolazila ovdje znali smo se kao djeca igrati u društvu, kazuje nam Željko Mijić te dodaje da je Sanja bila uvijek draga, ali da je nakon djetinjstva sve manje i manje dolazila u selo.


Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELLŽivot ide dalje


A hoće li biti kakve koristi za Lišane sada kad u Zagrebu imate prvu damu Hrvatske, pitamo dalje, a Mile Radaš će nam bez razmišljanja: Ma nema od toga nikakve koristi ni Hrvatska, ni Lišane!


Nedugo nakon mise, ispred crkve nam se pridružuje i fra Božo o kojem smo u Lišanima od župljana čuli samo riječi hvale. Uz blagi osmijeh, župnik naravno nije zadovoljio našu znatiželju o prvoj dami, ali dakako razumjeli smo ga, nije to njegov posao.


Nažalost, nismo u selu zatekli Mariju Mijić, Sanjinu tetu s kojom je prva dama Hrvatske u najbližem srodstvu od svih koji su ostali živjeti u Lišanima Ostrovičkim. Gospođa Marija je, saznali smo od ljudi, bila na vjenčanju svoje nećakinje i Zorana u Zagrebu pa nam je i o tome mogla ispričati neke zanimljivosti. No, jučer nije bila kod svoje kuće u Lišanima nego u Biogradu. Šteta.


Napuštamo »vrata Ravnih kotara«, Lišane Ostrovičke, mjesto iz kojega potječe prva dama Hrvatske, žena koja je, sada u ženskoj ulozi, za sljedećih pet godina zamijenila Jakova Kitarovića. Život ide dalje….