Živo na Jelačićevom trgu

Dan oslobođenja Zagreba: Miljak slavio “dan okupacije” pa priveden

Hina

U zagrebačkoj policiji kažu da je čelnik HČSP-a doveden u postaju zbog narušavanja javnog reda i mira te odbijanja davanja osobne iskazniceZAGREB – Inicijativa »Ujedinjeni protiv fašizma« danas su s ciljem revitalizacije javne proslave Dana oslobođenja Zagreba 8. svibnja 1945. na Trgu bana Josipa Jelačića i na Zrinjevcu dijelili prijevode pjesama Bertolda Brechta i Juana Riuza, te čestitali građanima »Dan oslobođenja Zagreba«.


U priopćenju za javnost koje su također dijelili u sklopu akcije, ističe se kako se revitalizacijom javne proslave Dana oslobođenja Zagreba na primjeren, svečarski način želi obilježiti dan sjećanja na završetak borbi u kojima je u četiri godine poginulo više od 15 tisuća Zagrepčana, ali i na sve žrtve fašističkog terora.


»Samo dan prije konačne kapitulacije fašističkih snaga, 8. svibnja 1945., jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije ušle su u Zagreb kojeg su prethodno ustaške vlasti proglasile otvorenim, a oružane snage tzv. NDH napustile bez borbe. Dan oslobođenja grada Zagreba proglašen je Danom grada Zagreba i slavio se punih 45 godina održavanjem brojnih priredbi, svečanosti i drugih manifestacija.«
Nakon 1991. Dan oslobođenja Zagreba nasilno se ukida i čini se sve da se antifašistička ideja marginalizira i izbriše iz javnog i kolektivnog sjećanja. Danom grada proglašava se 31. svibanj, datum koji u povijesti grada ne predstavlja ništa, a preimenuje se i Ulica 8. maja 1945. Uklanjaju se i ruše antifašistički spomenici, a agresivna politička i medijska propaganda pokušava uspostaviti povijesni revizionizam, stoji u priopćenju inicijative »Ujedinjeni protiv fašizma«.


Od poezije koju su po izboru pjesnika Miloša Đurđevića dijelili, bili su prijevodi pjesama Bertolda Brechta »Maska zlotvora« i »Nova razdoblja«, te »Pjesma o novcu« Juana Ruiza.U sklopu današnjih aktivnosti, na više lokacija u Zagrebu, na nadvožnjacima u Držićevoj, Miramarskoj i Savskoj ulici postavljeni su transparenti sa porukama čestitanja Dana oslobođenja, 8. svibnja.Svoju akciju inicijativa će danas nastaviti tribinom »Vrijednosti antifašizma danas« u 18 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića te izložbom »Trka oslobođenja« u 20 sati u galeriji »Nova-Showroom«.


Predsjednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josip Miljak priveden je danas nakon kraće prepirke s policijom kojoj je odbio dati na uvid osobnu iskaznicu, nakon što je s nekolicinom članova HČSP-a na Trgu Bana Jelačića obilježio 8. svibnja 1945, datum za koji tvrdi da je »dan okupacije Grada Zagreba od strane velikosrpske zločinačke horde«.


Na skupu kod spomenika banu Jelačiću je uz nekoliko članova stranke bilo i nekoliko građana, slučajnih prolaznika, a njima se obratio Miljak koji tvrdi da je 8. svibnja »tužan datum u hrvatskoj povijesti« i da nije riječ o oslobođenju Zagreba već o »početku okupacije koja je trajala do 1945 godine«. Na taj dan partizani koji su ušli u Zagreb nisu bili iz hrvatskih partizanskih jedinica, a Desetom zagrebačkom korpusu partizanske vojske dva je dana bilo zabranjeno ući u grad, kazao je Miljak. Dodao je da su za to vrijeme partizani oko tisuću ranjenika iz zagrebačkih bolnica odveli i bacili u jamu Jazovku.Miljak je kazao da ne razumije one koji taj datum slave kao Dan oslobođenja Zagreba.


»Ti koji slave taj dan protiv su hrvatske države«, ustvrdio je. Nakon kratkog skupa na kojem su nekolicina članova HČSP-a iznijeli stranačku zastavu i transparente na kojima je pisalo »8. svibnja – Dan okupacije Zagreba« i popis masovnih grobnica policija je od sudionika skupa tražila osobne isprave, što je Miljak odbio nakon čega je priveden.


U zagrebačkoj policiji kažu da je čelnik HČSP-a doveden u postaju zbog narušavanja javnog reda i mira te odbijanja davanja osobne iskaznice. Dodaju da prekršajna obrada u prvoj policijskoj postaji na Strossmayerovu trgu još traje.