Prvi rezultati od 20.00 sati

DAN ODLUKE Danas je drugi krug predsjedničkih izbora. Tko će na predsjedničku dužnost?

Zlatko Crnčec

snimio Goran Stanzl

snimio Goran Stanzl

Glasati se može na ukupno 6.533 biračka mjesta, od čega ih je u Hrvatskoj 6.409, a u inozemstvu 124 u ukupno 47 država. Najviše birača u inozemstvu nalazi se u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje će moći glasovati na 44 izborna mjesta. Prvi su na birališta izašli hrvatski državljani u Istočnoj Australiji, već u subotu u 21 sat, a zadnji će to napraviti oni u Los Angelesu, danas, ali tek od 16 sati.Hrvatski birači, njih nešto više od 3.860.000, danas će izaći na birališta i u drugom krugu izabrati novog predsjednika ili predsjednicu Republike. Izborna će mjesta će biti otvorena od sedam do 19 sati kada će nacionalne televizije objaviti prve rezultate izlaznih anketa, a u 19,45 druge. Državno izborno povjerenstvo će pak prve stvarne rezultate drugog izbornog kruga početi objavljivati u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih deset kao što je bio slučaj prije dva tjedna u prvom izbornom krugu.


U BiH 44 izborna mjesta


Birači će moći birati između dvoje kandidata, aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koju podržava HDZ i još nekoliko manjih stranaka, te nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića iza kojeg stoji SDP i dio stranaka centra i lijevog centra. Oni su u prvom krugu bili na prva dva mjesta, ali ni jedan od njih nije osvojio 50 posto plus jedan glas pa će se pobjednik morati odrediti u drugom krugu. Ostalih devet kandidata ispalo je iz natjecanja.


Glasati se može na ukupno 6.533 biračka mjesta, od čega ih je u Hrvatskoj 6.409, a u inozemstvu 124 u ukupno 47 država. Najviše birača u inozemstvu nalazi se u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje će moći glasovati na 44 izborna mjesta. Prvi su na birališta izašli hrvatski državljani u Istočnoj Australiji, već u subotu u 21 sat, a zadnji će to napraviti oni u Los Angelesu, danas, ali tek od 16 sati.


Dosad najviše promatrača
Drugi krug predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu. Najviše je HDZ-ovih, preko 14 tisuća, SDP-ovih je gotovo devet tisuća, HSS je treći po broju promatrača, ima ih 344, a ostale stranke su u manjem broju pridonijele sa svojim članovima na biračkih mjestima.


Uzme li se u obzir broj biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, svako od njih će, u prosjeku, promatrati 3, 7, odnosno 1,7 promatrača. I u provedbi izbora sudjelovat će velik broj osoba, samo kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, njih oko 45 tisuća.Ovo je četvrti puta – nakon 2004., 2009. i 2014. – da se bira predsjednik Republike koji ima smanjene ovlasti nakon ustavnih promjena s kraja 2000. godine. Prije toga tri puta se – 1992., 1997. i početak 2000. – biralo predsjednika koji je u sklopu takozvanog polupredsjedničkog sustava imao puno veće ovlasti.