NOVO-STARO LICE

Damir Kajin se vraća politici, ali neće u utrku za istarskog župana: “Idem u bitku za Buzet”

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

"Gotovo sigurno, 99 posto kandidirat ću se za gradonačelnika Buzeta te predvoditi jednu širu koaliciju u kojoj će uz moju nezavisnu listu participirati SDP, Demokrati Istre te neke umirovljeničke udruge.BUZET, 25. veljače 2021. (Hina) – Premda je početkom godine najavio moguću kandidaturu za istarskog župana, bivši saborski zastupnik Damir Kajin u četvrtak je novinarima potvrdio kako kreće “u bitku za Buzet” te kako će predvoditi širu koaliciju u kojoj će uz njegovu nezavisnu listu participirati SDP i Demokrati Istre.


“Gotovo sigurno, 99 posto kandidirat ću se za gradonačelnika Buzeta te predvoditi jednu širu koaliciju u kojoj će uz moju nezavisnu listu participirati SDP, Demokrati Istre te neke umirovljeničke udruge. Definitivnu odluku doznat ćete početkom idućeg tjedna”, kazao je Kajin na konferenciji za novinare dodavši kako “Buzet treba evoluciju, a Županija revoluciju i totalni remont”.


Županiji, rekao je, treba pravična raspodjela županijskog proračuna. “Smatram da i najnerazvijeniji krajevi Istre zaslužuju da participiraju u proračunu teškom 1,6 milijardi kuna. To je nama u Buzetu prioritet kada znamo da se ne možemo oslanjati na vlastita sredstva”, istaknuo je Kajin. Dodao je i kako će na izborima u Buzetu po svojoj prilici odlučivati nijanse, a rezultat će se prelomiti odnosno brojati na prste jedne ruke i “tko će osvojiti glas više, odnijeti će sve”.
Ustvrdivši kako zaposlenici javnih službi u Buzetu, od uprave do komunalnih poduzeća, moraju znati da će se nakon održanih izbora 16. svibnja svi vratiti na posao i nastaviti raditi, Kajin j poručio kako kod njega u slučaju pobjede neće biti nikakvog revanšizma.


“To vrijedi i za pročelnike i direktore javnih poduzeća, ali to ne vrijedi za članove Nadzornih odbora jer su oni politika i mandate moraju stavljati na raspolaganje, što ne znači da mnogi neće sačuvati svoj status. Nitko tko radi u javnim sektoru u Buzetu ne smije imati straha za egzistenciju”, naglasio je Damir Kajin. Dodao je i kako županiju treba svesti na pet odjela jer je nepojmljivo da “ima više odjela nego što država ima ministarstava”.


Govoreći o Uljaniku i županijskom Centru za gospodarenje otpadom Kaštijun Kajin je kazao kako se pulsko brodogradilište 2018. godine moglo spasiti. “Država je usisala milijardu kuna živoga keša, a sad je Uljanik ‘rujina’ koja ovakva kakva je nikome ne treba i od koje su svi digli ruke i bježe”. Po pitanju Kaštijuna ustvrdio je da si Pula ne smije dozvoliti “da se svo istarsko smeće vozi u Pulu”.


“Kaštijun mora biti za prostor bivše Puljštine, a ostatak Istre treba na svom području tretirati otpad. Istri treba solidarnost, Međutim, žalosno je da je Istra izgubila na političkoj prepoznatljivosti. Nekada je Istra imala desetak ljudi koji su mogli govoriti koje se slušalo i koji su imali što reći, danas ih ima tisuću koji govore ali nemaju što reći niti njihove riječi imaju poruku a kamoli težinu”, poručio je Damir Kajin. Mišljenja je i kako sadašnji kandidati za istarskog župana ne mogu kreirati politiku već samo raspodijeliti proračun, što neće, smatra on “osigurati onu prepoznatljivost kakvu je Istra imala devedesetih ili ranije 2000. godine”.