Tiskovna konferencija

GLAVNA DRŽAVNA ODVJETNICA I RAVNATELJICA USKOK-a Curenje informacija iz istraga nije došlo iz DORH-a i USKOK-a

Vanja Vesić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Imamo naznake o tome tko je mogao dojaviti osumnjičenima da su pod mjerama, no ne i dokaze – dodala je Hrvoj-Šipek. Ravnateljica USKOK-a Marušić naglasila je da probijanje mjera nije u interesu USKOK-a i da su istrage u tom dijelu u tijekuNa predstavljanju izvješća o radu za prošlu 2020. godinu glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić objavile su kako “curenje informacija” prema osumnjičenicima iz dviju značajnih istraga aferi JANAF i Vjetroelektrane nisu došle iz DORH-a i USKOK-a. Hrvoj Šipek odgovarajući na pitanja novinara napomenula je da se u slučaju afere Vjetroelektrane i saznanja Josipe Rimac da je pod istragom, te u predmetu Janaf ne može govoriti o klasičnom curenju informacija:-Imamo naznake o tome tko je mogao dojaviti osumnjičenima da su pod mjerama, no ne i dokaze – dodala je Hrvoj-Šipek. Ravnateljica USKOK-a Marušić naglasila je da probijanje mjera nije u interesu USKOK-a i da su istrage u tom dijelu u tijeku. U aferi SMS, u kojoj su glavni akteri Franjo Varga i Blaž Curić, Marušić je potvrdila pred novinarima da postoje sumnje tko je odgovoran za probijanje istrage, no da također ne postoje čvrsti dokazi za to. Na tome se još uvijek radi, dodala je Marušić ne mogavši govoriti o detaljima. Konferencija za novinare održana je povodom prvog mandata glavne državne odvjetnice u sjedištu Državnog odvjetništva, zgradi koja je poput brojnih građevina u centru Zagreba pretrpjela štetu od lanjskog potresa:


-Za 2020. godinu zasigurno možemo reći da je za Državno odvjetništvo bila jedna od najturbulentnijih godina u povijesti – zaključila je Hrvoj-Šipek podsjetivši kako je došlo do promjene čelne osobe DORH-a nakon katastrofalnog potresa, koji je teško oštetio zgradu DORH-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici i pandemiju covida-19 koja je dodatno utjecala na rad Odvjetništva.
-Usuđujem se reći da su uspješno prebrodili sve izazove. Ocjenjujući rad DORH-a u navedenim okolnostima, moram reći da sam jako zadovoljna rezultatima rada jer smo uspjeli održati stopostotnu ažurnost, a vrijeme trajanja postupaka čak i skratiti. Od 2016. godine stopa ažurnosti DORH-a neprekidno se povećava te je vrijeme trajanja postupaka u ovoj godini skraćeno na 70 dana. Doneseno je oko 17.000 presuda, od čega 88 posto osuđujućih. Čak 23 posto presuda doneseno je bez provođenja rasprave, što je jako dobro, jer je ušteđeno na vremenu. Osim toga manji je teret za porezne obveznike a okrivljenici su brže privedeni pravdi, zaključila je glavna državna odvjetnica. Na pitanje novinara komentirala je stegovni postupak i suspenziju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića smijenjenog zbog članstva u masovnoj loži:


-Sloboda udruživanja zajamčena svakom građaninu no što znači biti član udruge čije je članstvo prikriveno velom tajnosti? Ako je Etičko povjerenstvo zaključilo da je njegova dužnost nespojiva s tim, onda druga kazna ne može postojati – kazala je Hrvoj Šipek odgovorivši na pitanje je li prema Jeleniću trebalo postupiti s nekom blažom kaznom poput opomene. Zašto je suspenzija realizirana tek nakon deset mjeseci dok je on uredno obavljao svoju dužnost zamjenika glavne državne odvjetnice, Hrvoj Šipek je odgovorila da se to razdoblje može činiti dugim, no da je morala čekati mišljenje Etičkog povjerenstva, podsjetivši da je dodatno bila spriječena zbog bolesti i hospitalizirana s dijagnozom covida-19. Ujedno, ogradila se od sumnji da je u tih deset mjeseci Jelenić mogao ugroziti rad DORH-a jer mu, tvrdi, ionako nisu dodjeljivani predmeti u kojima je postojao takav rizik.