Akcija

Crveni križ Zagreba poziva građane da doniraju, zalihe Banke hrane iscrpljene

Portal Novi list, Hina

Foto Crveni križ Zagreb

Foto Crveni križ Zagreb

Iz zagrebačkog Crvenog križa podsjetili su da se u Hrvatskoj godišnje baci 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane



Gradski Crveni križ Zagreb u srijedu je pozvao građane, proizvođače i trgovačke lance na donacije hrane i higijenskih potrepština jer su zalihe Banke hrane gotovo iscrpljene, a trenutačno skrbi za više od 500 osoba.


Tijekom projekta, provedenog od rujna prošle do kraja travnja ove godine, prikupljeno je 137 tisuća kilograma hrane u vrijednosti od 427 tisuća eura, što je gotovo 50 posto više u količini i četvrtinu više u vrijednosti nego u istom razdoblju lani.


„Zahvaljujući tom projektu znatno smo ojačali logistiku, ali pravi rezultat vidimo tek kada hrana dođe do onih kojima je najpotrebnija“, poručio je ravnatelj Crvenog križa Zagreb Ivica Golubić.




Unatoč tim rezultatima, zalihe su potrošene, a svakodnevne potrebe korisnika ostaju visoke. U sklopu Banke hrane i Socijalnog dućana Crveni križ Zagreb trenutačno skrbi za 527 osoba – među njima je 126 djece i 180 umirovljenika, a svi ovise o redovitim paketima osnovnih namirnica i higijenskih potrepština.


„Najmanje se doniraju upravo dugotrajni proizvodi, a korisnicima su oni najvrjedniji. Kratkotrajne donacije često moraju iskoristiti isti dan, što mnogima predstavlja izazov“, istaknula je glasnogovornica Crvenog križa Zagreb Nikolina Gotal te dodala da sadržaj paketa pomoći ovisi isključivo o količini i vrsti zaprimljenih donacija.


Donacije je moguće predati radnim danom od 7,30 do 15,30 sati u prostoru Banke hrane u Heinzelovoj 64–68, a donirati se mogu proizvodi u neoštećenoj ambalaži i valjanog roka trajanja, kao i hrana s oznakom “najbolje upotrijebiti do”, koja je sigurna za konzumaciju i nakon isteka tog roka.


Iz zagrebačkog Crvenog križa podsjetili su da se u Hrvatskoj godišnje baci 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, više od polovice u kućanstvima.


„Rasipanje hrane nije samo bacanje namirnica, već i rasipanje novca, energije i ljudskog dostojanstva“, poručili su te apelirali na građane da kupuju promišljeno, koriste postojeće zalihe i ne odbacuju hranu zbog nerazumijevanja rokova trajanja.


“U danima kada slavimo rad i zajedništvo, prisjetimo se i onih kojima zajedništvo može značiti tanjur tople hrane”, poručili su iz Crvenog križa Zagreb uoči Praznika rada.