On odbija

Crveni križ traži ostavku ravnatelja u Topuskom koji od ugroženih građana naplaćuje članarinu

Vanja Vesić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Javili su se građani koji su morali platiti više puta po 12 kuna samo zato jer su dolazili po ostale potrepštine iz humanitarnih zalihaHrvatski Crveni križ (HCK) zatražio je ostavku ravnatelja Općinskog društva Crveni križ Topusko Željka Rukavine nakon što su mediji otkrili besramnu rabotu da je općinska podružnica od korisnika humanitarne pomoći tražila novac za članarinu kao uvjet za pomoć.


No, Rukavina odbio je dati ostavku iako u svom očitovanju nadređenima nije opravdao takvo postupanje, upozorili su iz Nacionalnog odbora HCK-a.


– HCK u potpunosti se ograđuje i osuđuje neshvatljiva postupanja ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko. Predsjednik Josip Jelić i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt zatražili su trenutnu ostavku ravnatelja Općinskog društva a koju je isti odbio.
U okviru svojih ovlasti, Nacionalno društvo Crvenog križa uputilo je predsjedniku društva CK Topusko zahtjev za hitnim sazivanjem sjednice tog društva i opozivom ravnatelja od strane Odbora.


Snažno naglašavamo da HCK bez ikakve naknade pruža pomoć svima kojima je potrebna, a za što apsolutno nije preduvjet članstvo u Crvenom križu, ističu iz nacionalne organizacije.


Članstvo u HCK je dobrovoljno a ni dobrovoljni davatelji krvi, brojčano najveći članovi, nemaju obavezu plaćanja članarine. Primatelji humanitarne pomoći nemaju obavezu biti članovi HCK, plaćati članarinu ili humanitarnu pomoć, naglašavaju iz nacionalnog društva.


Prema pritužbama građana na ulasku u CK Topusko tražili su ih po 12 kuna, prijavu i davanje na uvid osobnih iskaznica.


Postoji čak i snimka osobe koja sjedi za stolom, zapisuje podatke ljudi koji su došli po hranu i odjeću te prima njihov novac.


Na pitanje zašto se naplaćuje, na snimci « službenik » odgovara da sredstva idu u humanitarne svrhe.


Javili su se građani koji su morali platiti više puta po 12 kuna samo zato jer su dolazili po ostale potrepštine iz humanitarnih zaliha.