Istraživanje javnog mnijenja

“Crobarometar” za prosinac: HDZ i dalje najpopularnija stranka, raste potpora predsjedniku Zoranu Milanoviću

P. N.

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Iako većina građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, odnosno tako misli njih 63 posto, u posljednjih mjesec dana vidljiv je trend pada broja pesimističnih. Broj optimista porastao je na 29 posto. Neodlučnih je osam posto.Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja “Crobarometar” za prosinac, koji je od 16. do 22. prosinca na uzorku od 991 ispitanika telefonskim putem provela agencija IPSOS, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica tekuću godinu zaključuje kao najpopularnija stranka. U prosincu HDZ podupire 30,8 posto ispitanih birača. Duga stranka po popularnosti je SDP, koji ima gotovo upola manju potporu ispitanih birača nego HDZ. SDP na čelu s Peđom Grbinom, naime, u prosincu podupire 16,2 posto ispitanih birača. Treći izbor ispitanih u istraživanju je Domovinski pokret, s podrškom 9,4 posto ispitanih, a četvrta po popularnosti je lijevo-zelena platforma Možemo, s podrškom 8,6 posto birača. Peti po popuarnosti je MOST, kojeg u prosincu podupire 8,3 posto birača ispitanih u istraživanju “Crodemoskop”.


Stranka Centar, koju zajedno vode Dalija Orešković i Marijana Puljak, jedina se, prema ovom istraživanju, približava izbornom pragu i može računati na podršku 4,3 posto ispitanih. Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga i samo bi ih koalicija s HDZ-om i SDP-om mogla spasiti. HSU tako preživljava godinama u koaliciji na ljevici, a potpora u pšrosincu im je 2,3 posto ispitanih. Fokus je nova stranka centra i potpora im je 1,8 posto ispitanih birača. Slijedi Živi zid, koji je vrtoglavo pao, te su od stranke koja je prije dvije godine puhala za vrat SDP-u kad su simpatije građana u pitanju došli do skromne potpore od 1,4 posto birača ovoga prosinca.


Hrvatski suverenisti imaju potporu od 1,2 posto, a IDS bi mogao dobiti na nacionalnoj razini 1,2 posto, a tu je još Radnička fronta s potporom od 1,1 posto. Sve ostale stranke od desnice do ljevice imaju potporu od 7 posto. Tu su HNS s 0,9 posto potpore, HSS s 0,7 posto, HSLS 0,6 posto i Reformisti sa 0,2 posto. Neodlučnih birača je 5,1 posto i taj broj se gotovo prepolovio.
Iako većina građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, odnosno tako misli njih 63 posto, u posljednjih mjesec dana vidljiv je trend pada broja pesimističnih. Broj optimista porastao je na 29 posto. Neodlučnih je osam posto.


Vlada je u posljednjih 30 dana popravila i svoj imidž kod birača. Njezin rad, doduše, ne podupire 52 posto ispitanika, ali taj broj pada, a raste potpora među onima koji odobravaju rad Vlade i na kraju 2020. takvih je birača 41 posto. Da ne zna što bi o tome reklo izjasnilo se sedam posto ispitanih. U travnju, tijekom prvog zatvaranja, Vladi je vjerovalo 60 posto građana.


Predsjednik Zoran Milanović godinu završava s javnosti podijeljenom oko njegova rada. Nakon četiri mjeseca pada i to dramatično broj onih koji ne podupiru rad predsjednika Milanovića, a raste broj onih koji odobravaju njegov rad. Tako na kraju godine njih 47 posto ne odobrava Milanovićev rad, a odobrava ga 45 posto ispitanika. Ne zna njih osam posto.


U mjesecu blagog optimizma očekivano porasle su i ocjene za tri institucije. Ured predsjednika i dalje najbolje prolazi s ocjenom 2,8 ili „trojkom“, slijedi Vlada s potporom od 2,7 posto ili još jednom „trojkom“. Na kraju s popravljenim rejtingom godinu završava i Hrvatski sabor s potporom od 2,3 posto ili „dvojkom“.