Istraživanje rejtinga

CROBAROMETAR Evo tko bi najviše profitirao da su danas izbori za Europski parlament

P. N.

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Građani Hrvatske za 87 dana izaći će na birališta za Europski parlament. Po treći put birat ćemo eurozastupnike, kojih će ovoga puta iz hrvatskih redova biti dvanaestGrađani Hrvatske za 87 dana izaći će na birališta za Europski parlament. Po treći put birat ćemo eurozastupnike, kojih će ovoga puta iz hrvatskih redova biti dvanaest. Dnevnik Nove TV u trećem dijelu Crobarometra za veljaču donosi prvo istraživanje rejtinga stranaka ili onih koalicija koje su najavile izlazak na izbore 26. svibnja. Napominjemo da neke koalicije nisu ni formirane pa će one biti obuhvaćene u idućim istraživanjima.


DA SU DANAS IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT


Hrvatska demokratska zajednica, da su danas izbori, osvojila bi 29,6 posto potpore birača. SDP bi bio na drugom mjestu s 15,7 posto potpore birača. Živi zid je treća opcija s 9,4 posto, a Amsterdamska koalicija trenutačno uživa 7,2 posto potpore birača. U borbu za mandate ulaze još i stranka Milana Bandića, koja ima potporu od 5 posto, a za izborni prag bori se i Most s 4,9 posto te stranka START s 4 posto.Ostale stranke, prema istraživanju, nemaju velike šanse i sve zajedno, od ljevice do desnice, imaju 16 posto potpore, a neodlučnih je 8,3 posto birača.

TKO SIGURNO DOBIVA EUROZASTUPNIKE?


Unatoč mogućim značajnim promjenama do samih izbora te činjenici da statistička pogreška uzorka može značajno utjecati na rezultate, ako trenutačno stanje analiziramo D’Hontovom metodom, po kojoj će se u konačnici raspoređivati mandati u Europskom parlamentu, vidimo da HDZ u ovom trenutku ima čvrstih 5 mandata, SDP 3 mandata, a Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan. Za preostala 2 mandata bi se borili HDZ, koji u nekim kombinacijama može čak i do oba preostala mjesta, te stranke Bandić Milan 365, Most, Živi zid i START. Podsjećamo, kampanja još nije službeno ni počela, ne znaju se niti finalne koalicije i kandidacijske liste, na rezultate će u velikoj mjeri utjecati izlaznost i uspješnost motiviranja svojih birača da odu na biralište, sve je još nepoznato i neizvjesno. Jedino je sigurno da nas čeka zanimljivo političko proljeće.


TKO SU BIRAČI STRANAKA I KOALICIJA KOJI DOBIVAJU EU ZASTUPNIKE?


HDZ-ovi birači uglavnom su više zastupljeni među biračima starijima od 60 godina (34%), onih sa završenom osnovnom školom (52%) te među biračima u Slavoniji i Dalmaciji (42-44%).
SDP-ovi birači također su više zastupljeni među biračima starijima od 60 godina (26%), među onima sa srednjom školom (18%) te više birača mogu dobiti u Zagrebu i okolici (28%).


Živi zid može uglavnom računati na birače mlađe od 30 godina (24%), one sa srednjom školom (13%), a najviše glasova mogu dobiti u Sjevernoj Hrvatskoj (12%) te Lici i Banovini (19%).


Birači Amsterdamske koalicije također više spadaju u stariju populaciju i to među birače iznad 60 godina (10%), one sa visokim obrazovanjem (14%), a na berbu glasova mogu računati u Istri i Primorju (28%).NAPOMENA:Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 991 punoljetnog građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.