Slučaj Nelle Slavice

Ćorić tražio izuzeće suca: Nastavlja se saga oko imenovanja ravnateljice NP-a Krka

Jagoda Marić

Ravnateljica NP-a Krka Nella Slavica / Foto Hrvoje JELAVIĆ/PIXSELL

Ravnateljica NP-a Krka Nella Slavica / Foto Hrvoje JELAVIĆ/PIXSELL

U međuvremenu se slučajem bavio i Upravni sud i Državni inspektorat, jer Slavičina protukandidatkinja Ljiljana Zmijanović nastoji dokazati da je ona bila puno bolji izbor od Slavice te da je kao doktorica znanosti i nezaposlena braniteljica trebala imati prednost pri zapošljavanju. S druge strane Ministarstvo zaštite okoliša cijelo vrijeme inzistira na svom izboruZAGREB  Saga oko imenovanja ravnateljice Nacionalnog parka Krka se nastavlja, a pitanje je hoće li Nella Slavica ostati na čelu te ustanove iako ju je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić imenovao ravnateljicom dva puta, prvi put u veljači prošle godine.


U međuvremenu se slučajem bavio i Upravni sud i Državni inspektorat, jer Slavičina protukandidatkinja Ljiljana Zmijanović nastoji dokazati da je ona bila puno bolji izbor od Slavice te da je kao doktorica znanosti i nezaposlena braniteljica trebala imati prednost pri zapošljavanju. S druge strane Ministarstvo zaštite okoliša cijelo vrijeme inzistira na svom izboru.


Slavica je prvi put imenovana u veljači 2019. godine, Zmijanović je tu odluku osporavala na Upravnom sudu, koji je poništio odluku o imenovanju Slavice i donio odluku po kojoj se o ravnateljici mora ponovo odlučivati.
Ćorić je ponovo odlučio isto i Slavica je još jednom imenovana ravnateljicom. Na to je Zmijanović ponovo podnijela tužbu. U međuvremenu je Državni inspektorat usvojio zahtjev Ljiljane Zmijanović i utvrdio je da joj je povrijeđeno pravo na prednost pri zapošljavanju sklapanjem ugovora sa Slavicom.


Smatrali su da je njihovo rješenje »valjan razlog za otkaz ugovora o radu«. I kad se u veljači očekivalo da Upravni sud donese odluku o drugoj tužbi Ljiljane Zmijanović, Ministarstvo je tražilo izuzeće suca, što je jučer potaknulo zastupnika Mosta Miru Bulja da pozove premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministra Ćorića, jer »bespotrebno i namjerno zatrpava sud predmetima kako bi našao opravdanje za nezakonito imenovanje Slavice«.


Iz Ministarstva su odgovorili da podnošenjem zahtjeva za izuzeće koriste »dopušteno pravno sredstvo s obzirom na praksu upravnih sudova da se u ponovnom prvostupanjskom postupku predmet dodjeljuje drugome sucu ili sutkinji, a ne onome ili onoj tko je predmet i vratio na ponovno odlučivanje«.