Izuzeće

Članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u neugodnoj situaciji! Moraju odlučiti o izuzeću svoje šefice

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovacevic

Foto Davor Kovacevic

Nije to samo moje mišljenje nego mnogih ljudi, poput bivšeg predsjednika SDP-a, koji su se našli na dnevnom redu zbog tog članka pet, za kojeg nema sankcije, osim što ste izloženi nekakvom javnom suduZAGREB – Agrokor je promijenio naziv, afera u vezi izrade zakona na osnovu kojeg je država spašavala to poduzeće već je pomalo zaboravljena, Martina Dalić odavno nije potpredsjednica Vlade i državna dužnosnica, ali Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i dalje se bavi ovom temom. Odnosno sada su u fazi razmatranja treba li se predsjednica povjerenstva Nataša Novaković izuzeti, što su tražili premijer Andrej Plenković i Martina Dalić.


Posljedica je to činjenice da je Ustavni sud odlučio da to tijelo samo mora razriješiti ovu dvojbu. Nataša Novaković se isključila iz toga, a preostalo četvero članova povjerenstva jučer se usaglasilo da će donijeti odluku što s njom. Ali, prethodno očekuju da im se dodatno očituju dvoje spomenutih, ali i Andrija Mikulić, koji također, u jednom drugom predmetu, zahtijeva izuzeće predsjednice povjerenstva.


Upitna prostranost


Aktualni premijer i bivša potpredsjednica Vlade smatraju da bi Nataša Novaković bila pristrana zato što je nekad radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koje je među osnivačima i počasni predsjednik Ivica Todorić, propali vlasnik Agrokora. Kako Todorić optužuje Plenkovića i njegovu Vladu da su mu oteli Agrokor, premijer i njegova nekadašnja suradnica valjda sumnjaju da bi Nataša Novaković u postupku zastupala Todorićeve interese.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić bi, pak, htio da ona ne odlučuje o eventualnim propustima u njegovoj imovinskoj kartici jer je o njoj već ranije govorila za RTL televiziju. I tako se četvero članova povjerenstva našlo u nezavidnoj poziciji da moraju donijeti odluku o njima formalno nadređenoj osobi, s kojom će i ubuduće surađivati. Kad bi odbili preuzeti na sebe tu odgovornost, zaključili su jučer, možda bi došlo do blokade povjerenstva, što su svakako željeli izbjeći. No, s obzirom da ih je paran broj, ova mogućnost još nije sasvim otklonjena.


Predsjednika Vlade ovo sve skupa, čini se, ne uzbuđuje previše. On je, naime, uvjeren da bi ako povjerenstvo na kraju, s Natašom Novaković ili bez nje, odluči da je Plenković prekršio načelo djelovanja, srušio to na Upravnom sudu. Uspio je u tome već dva puta, nakon odluka povjerenstva da je premijer prekršio to načelo prilikom imenovanja svog kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini te kad je Vladinim zrakoplovom vodio izaslanstvo HDZ-a u Helsinki na skupštinu Europske pučke stranke.


Medijsko ozračje


– Stvari su tu jednostavne. Nije to samo moje mišljenje nego mnogih ljudi, poput bivšeg predsjednika SDP-a, koji su se našli na dnevnom redu zbog tog članka pet, za kojeg nema sankcije, osim što ste izloženi nekakvom javnom sudu i medijskom ozračju da ste nešto loše napravili. Imao sam dva druga slučaja, u kojima sam nakon za mene nepovoljnih odluka dobio presude na upravnom sudu. I da ova odluka bude nepovoljna, ponovo ću iskoristiti svoje građansko pravo da se zaštitim sudskim putem. Taj članak nema nikakvog smisla, komentirao je Plenković. U njemu spornoj zakonskoj odredbi navodi se da državni dužnosnici »moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana«, kao i da »ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana«.


Za još neke članove sadašnje Vlade povjerenstvo je utvrdilo da su kršili ova načela, a Plenkovićeva izjava mogla bi značiti da će taj dio zakona biti promijenjen. U Ministarstvu uprave već dugo rade na novom zakonu.