Vili Beroš

”Cjepivo neće odmah riješiti problem koronavirusa. Kazne? O tome nerado govorimo, ali…’

P. N.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

"Inicijalna procjena je da bi se određeni rezultati mogli polučiti, ali ako se ne postignu, produljit ćemo mjere", dodao je BerošMinistar zdravstva Vili Beroš nije siguran jesmo li zakasnili sa strožim mjerama. No priznaje da ih ne bi ranije uvodio da se samo njega pitalo.


“Ako sagledavamo širu sliku i kontekst, čarobnog štapića i idealne situacije nema. Ove mjere su rezultat svakodnevnih analiza i promišljanja naših stručnjaka. One se ne donose ishitrenom odlukom nego kontinuiranim praćenjem trendova. Brojevi nisu dobri, brojevi rastu. Broj hospitaliziranih također, kao i i broj umrlih. Morali smo reagirati na ovakav način. Potpuno je jasno da samo povećana odgovornost svakog od nas može doprinijeti sprječavanju ovog virusa”, naglasio je Beroš u razgovoru za RTL Direkt, navodeći kako je struka pratila situaciju i da se svakodnevno razgovaralo o mjerama.


Osnovni cilj je bio balansirati situaciju i spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava.
Iskustva većine zemalja pokazuju da treba minimalno mjesec dana da se ostvare rezultati mjera. Kako ih Hrvatska misli postići u samo tri tjedna, za koliko ističu mjere.


“Inicijalna procjena je da bi se određeni rezultati mogli polučiti, ali ako se ne postignu, produljit ćemo mjere”, dodao je Beroš, ističući da se o kaznama nerado govorilo, ali će one biti nužne ako će se pojedinci i dalje ponašati bezobzirno i ugrožavati druge.


Dolazak cjepiva već 20. prosinca je, po njegovom mišljenju, malo preoptimističan datum.


“Možda malo je preoptimistična prognoza. Moram naglasiti da dolaskom cjepiva nećemo biti u jednom trenutku rješeni ovog problema. Očekujmo cjepivo, nadajmo se, sigurno će polučiti određene rezultate, ali to neće biti u jednom trenutku. Nema alternative odgovornom ponašanju”, rekao je Beroš za RTL i dodao da nije siguran treba li biti obvezno.