Ivana Pavić Šimetin

Cjepivo Johnson & Johnson u Hrvatskoj ostaje na čekanju. Kod cijepljenja AstraZenecom nismo imali niti jedan slučaj stvaranja krvnih ugrušaka

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Od tvrtke Johnson&Johnson je došla molba za karantenom dok se ne razmotri stajalište EMA-e, no u međuvremenu je i ta odluka tvrtke promijenjena tako da bi mi zapravo i mogli drugačije odlučiti."Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je za Dnevnik Nova TV da će doze cjepiva Johnson & Johnson, koje su stavljene na čekanje, u kutijama ostati sve dok o tom cjepivu mišljenje na da Europska agencija za lijekove EMA. EMA-in zaključak o Johnson & Johnson cjepivu trebao bi biti poznat za nekoliko dana.


– Od tvrtke Johnson & Johnson je došla molba za karantenom dok se ne razmotri stajalište EMA-e, no u međuvremenu je i ta odluka tvrtke promijenjena tako da bi mi zapravo i mogli drugačije odlučiti. Ali mislim da ćemo čekati da vidimo kako će EMA reagirati, rekla je Pavić Šimetin.


Govoreći pak o cjepivu AstraZenece, Pavić Šimetin je istaknula da u Hrvatskoj nismo imali slučaj teške nuspojave stvaranja ugruška u krvi. Također, ona je istaknula da nema službene preporuke za uzimanjem andola ili aspirina nakon cijepljenja. To cijepljenim pacijentima preporučuju neki liječnici, ali Pavić Šimetin ističe da niti jedna relevantna međunarodna institucija nije dala takvu preporuku.
Zamjenica ravnatelja HZJZ-a govorila je i britanskom soju koronavirusa. Istaknula je da se kod njega simptomi pojavljuju nešto ranije, već dva tri dana nakon kontakta u kojem smo zaraženi.