Nova kriza

Čistka u SDP-u: Grbin iz stranke izbacuje Marasa, Ostojića, Vukasa… i stotine drugih

Tihana Tomičić

Nekadašnje vrijeme sloge Foto Darko Jelinek

Nekadašnje vrijeme sloge Foto Darko Jelinek

Sam Bernardić, bivši predsjednik stranke, zasad nije isključen, ali svi ovi ljudi, osim Marasa, bili su njegovi blisku suradnici, stoga je pitanje namjerava li i Bernardić ostati u stranci nakon ovogaDa, dobio sam obavijest o svom statusu u SDP-u, ali zaista nisam ovlašten komentirati stvari koje treba komentirati predsjednik stranke – rekao nam je večeras Gordan Maras, bivši saborski zastupnik i bivši predsjednik SDP-a Zagreba.


Koga sve brišu?


Čini se, naime, da je stranka putem svojih povjerenika donijela odluku da se iz članstva brišu i Gordan Maras, ali i zastupnici Rajko Ostojić, Nikša Vukas i Zvane Brumnić, sve nekad visokopozicionirani SDP-ovci kojima se nakon revizije članstva pripisuje da su prekršili kriterije za nastavak članstva u stranci.


Foto Darko Jelinek
Isključena je i zastupnica iz Slavonskog Broda Marina Opačak Bilić, koja je u žižu javnosti došla nedavno nakon što su mediji otkrili da je u travnju prošle godine, samo tri mjeseca prije nego će biti izabrana u Sabor, kao direktorica obiteljske tvrtke Feliks regulacija koja se bavi eksploatacijom riječnog šljunka, potpisala fiktivnu prodaju pet radnih strojeva vrijednih 5,5 milijuna kuna poduzeću Brod iz Podcrkavlja.


Inače je ona, odnosno njena tvrtka, bila najveći pojedinačni donator u kampanji Zorana Milanovića.


To bi značilo da su ili opstruirali vlastitu stranku na lokalnim izborima, ili radili štetu stranci svojim istupima, a sve se događa nakon raspuštanja SDP-a Zagreba i procesa reevidencije članstva.


Taj postupak je završen s današnjim danom, a isključeni su ovi zastupnici i dužnosnici, ali i na stotine drugih običnih članova, pa tako među ostalima i Tihomir Barišić, kum Davora Bernardića.


A što s Bernardićem?


Sam Bernardić, bivši predsjednik stranke, zasad nije isključen, ali svi ovi ljudi, osim Marasa, bili su njegovi blisku suradnici, stoga je pitanje namjerava li i Bernardić ostati u stranci nakon ovoga.


Njegove izjave o tome još nema, što i ne čudi s obzirom da se večeras tek održava sastanak povjerenika za Zagreb.


Davor Bernardić / Snimio Darko JELINEK


No, jasno je da će ovom odlukom klub zastupnika SDP-a u Saboru biti desetkovan.


S druge strane, Maras se htio kandidirati za novi mandat predsjednika u Zagrebu, a ovom odlukom mu se to, jasno, onemogućuje.


Sve se događa u trenutku kad je po anketama platforma Možemo! prestigla SDP po popularnosti, pa je jasno da svjedočimo još jednoj u nizu kriza SDP-a u zadnje vrijeme, koja bi mogla završiti i fatalno.


Maras: Nikada svoje stavove neću prodati


Na svoje isključenje je reagirao Gordan Maras.


Foto Davor Kovačević


“Nikada svoje stavove neću prodati za bilo čiju naklonost. Bitna mi je jedino vaša, koji me podržavate bez ikakvog interesa i samo zato što znate da sam ispravan.


Postoje etape u životu i ništa se ne događa bez razloga. Vjerujem da vas nisam iznevjerio”, poručio je Maras na Facebooku.


Mataja Mafrici: Duboko se nadam da ovo nije istina


Riječki SDP-ovac Marko Mataja Mafrici duboko se nada da ovo nije istina.


“O svakom od ovih ljudi, a i o drugima koji se spominju u članku koji nisam linkao, imam drugačije mišljenje. To je moj subjektivni dojam.


Foto Marko Gracin


Nikada se neću složiti s tim da je ispravno da u SDP-u nema mjesta za one koji misle drugačije.


Različitost mišljenja, oprostite mi patetiku, je bremenito bogatsvo SDP-a.


Nakon ovih voltairovskih konstatacija, dopustite mi jednu kasandrijansku: ako u SDP-u ostanu samo istomišljenici, SDP će svoju aktualnu relevantnost zamijeniti fusnotom u povijesti hrvatske politike.


Velika bi to šteta bila”, poručuje Marko Mataja Mafrici.