Covid-19

Cijepljenje djece protiv koronavirusa u Rijeci počinje sljedećeg tjedna. Koja djeca spadaju u ranjive skupine?

Barbara Čalušić

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Broj djece u nekoj od skupina kod koje bi koronavirus mogao izazvati komplikacije nije poznat. Popise će raditi liječnici školske medicine, a podatke će im dostavljati škole na temelju prijava roditeljaRIJEKA – Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao preporuke da se Pfizer/BioNTech cjepivom mogu cijepiti djeca u dobi od 12 do 16 godina, već idući tjedan u Rijeci bi trebalo početi cijepljenje djece te dobi koja se zbog svojih bolesti ubrajaju u vulnerabilne skupine kad je riječ o zarazi koronavirusom.


Poseban protokol


Prema riječima voditeljice Odjela školske i sveučilišne medicine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Nataše Dragaš Zubalj, djeca će se također cijepiti u dvorani na Zametu, a za njih će biti organiziran poseban termin.


– Dogovor između epidemiologa, call centra i liječnika školske medicine koji će raditi popise djece koja će se cijepiti protiv koronavirusa, jest da školski liječnici obavijeste škole koje će dostaviti podatke o zainteresiranima za cijepljenje djece. Nakon naše obavijesti, škole će upit proslijediti roditeljima. Djeca koju roditelji prijave bit će pozvana na cijepljenje koje će se i u ovom slučaju odvijati na Zametu, u određenom vremenu, rezerviranom samo za djecu. Djecu će cijepiti liječnici školske medicine, objašnjava Dragaš Zubalj.
Dodaje i kako su liječnici već ranije imali zainteresiranih za cijepljenje u ovoj dobnoj skupini, dok je cijepljenje djece u dobi od 16 do 18 godina Pfizerovim cjepivom odobreno već ranije.


– Naravno, prijave zainteresiranih i dalje se mogu obaviti i preko liječnika obiteljske medicine i pedijatara. Djeca na cijepljenje moraju doći u pratnji jednog roditelja, a ako je to potrebno, za djecu će biti organiziran i poseban prijevoz, dodaje Dragaš Zubalj.


Broj djece u dobi od 12 do 16 godina koja se ubrajaju u neku od skupina kod koje bi koronavirus mogao izazvati komplikacije nije poznat jer, kako kaže Dragaš Zubalj, školska medicina kao orijentaciju može uzeti samo onu djecu koja nastavu pohađaju po nekom od posebnih programa, dok značajan dio djece koja se ubrajaju u rizične skupine pohađa nastavu u sklopu redovnog programa.


– Radi se o djeci s kroničnim srčanim bolestima, djeci s respiratornim bolestima, ukratko, djeci koja su u doticaju s koronavirusom dodatno ugrožena. Za zdravu djecu i njihovo cijepljenje zasad nemamo jasnih naputaka, no vjerujem da će i tu biti interesa, ističe Dragaš Zubalj.


Nisu prioritet


Stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije za cjepiva Kate O’Brien izjavila je pak kako imunizacija zdrave djece protiv koronavirusa iz perspektive WHO-a nije visoki prioritet, s obzirom na iznimno ograničenu globalnu opskrbu dozama cjepiva.


O’Brien smatra da cijepljenje djece ne bi trebalo biti u fokusu programa cijepljenja protiv COVID-19, premda sve veći broj razvijenih zemalja odobrava cjepivo protiv koronavirusa za djecu.


S obzirom na to da je rizik od razvoja teškog oblika bolesti kod djece iznimno nizak, svrha njihovog cijepljenja u vrijeme pandemije uglavnom je zaustaviti prijenos bolesti, smatra O’Brien, pedijatrica i direktorica WHO-ovog Odjela za cjepiva.


– S obzirom na to da smo sada u situaciji u kojoj su zalihe cjepiva nedostatne za sve ljude u svijetu, cijepljenje djece trenutačno ne spada u prioritete. U ovom trenutku ključno je osigurati cijepljenje zdravstvenih radnika, starijih ljudi ili pacijenata koji već boluju od nekih bolesti te takve osobe posvuda u svijetu cijepiti prije tinejdžera i djece, naglašava O’Brien.


Kanada, Sjedinjene Države i zemlje Europske unije poput Njemačke odobrile su određena cjepiva i za djecu u dobi od 12 do 15 godina jer se smatra da su nadomak ispunjavanju prvobitnog cilja procjepljivanja odrasle populacije.


O’Brien smatra da bi djecu trebalo cijepiti u dogledno vrijeme, kada se ponuda cjepiva na tržištu znatno poveća. Dodala je kako misli da ne treba cijepiti djecu prije nego što ponovo krenu u školu, sve dok su odrasli koji su bili u kontaktu s njima cijepljeni.


– Cijepljenje djece zbog povratka u školske klupe nije ključan uvjet za njihovo sigurno pohađanje nastave. Njihov siguran povratak u škole jamčit će cijepljenje članova kućanstva i osoba koje su u većoj opasnosti, zaključuje O’Brien.