Nelogičnost

Cijepljeni se češće zaraze nego se preboljeli reinficiraju. Zašto onda covid-potvrde za prve vrijede 365, a za druge 180 dana?

P. N.

Photo: Davorin Visnjic PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic PIXSELL

Udio ponovnog oboljenja, tzv. reinfekcija, tako prema statistici HZJZ-a iznosi 0,54 posto, a udio cijepljenih osoba koje su se zarazile virusom je 0,84 postoPrema aktualnim podacima HZJZ-a u Hrvatskoj je prošlog tjedna bilo 352.555 osoba kojima je prošlo više od 90 dana od zaraze koronavirusom, a među njima se reinficiralo 1.892 osoba. Istodobno je cijepljeno 1,73 milijuna ljudi, a zarazilo se, unatoč cijepljenju 14.637 osoba. Udio ponovnog oboljenja, tzv. reinfekcija, tako prema statistici HZJZ-a iznosi 0,54 posto, a udio cijepljenih osoba koje su se zarazile virusom je 0,84 posto što znači da je udio oboljelih cijepljenih znatno viši nego udio reinficiranih.


Unatoč tome, piše Jutarnji list, na razini Europske komisije ignoriraju znanstvene podatke pa takozvane EU digitalne covid-potvrda za osobe koje su preboljele covid-19, a nisu cijepljene, vrijede dvostruko kraće nego kod cijepljenih osoba – 180 dana umjesto 365.


Domaći epidemiolozi slažu se da takva odluka nije logična.
“Prema svemu što se zna zasad, doista nema nikakvog razloga zašto bi se mislilo da imunitet nakon preboljenja traje kraće nego nakon cijepljenja, iako zasad nije točno utvrđeno koliko dugo imunitet traje u tom slučaju. Doista ne znam zašto je Unija donijela takvu odluku, no mi na razini HZJZ-a to na neki način pokušavamo premostiti vlastitim dokumentima” – rekao je epidemiolog Bernard Kaić za Jutarnji.


Iimunolog Zlatko Trobonjača ponavlja pak da spomenute brojke potvrđuju da je obolijevanje nakon preboljenja rjeđe nego obolijevanje nakon cijepljenja.


“Imunost stečena cijepljenjem odnosi se samo na covid-19, a imunost stečena preboljenjem odnosi i na ostale virusne proteine, što rezultira pojavom da cijepljene osobe češće obolijevaju od onih koji su preboljeli covid-19. No, treba znati i da imunitet nakon preboljenja pada gotovo na pola 10 do 12 mjeseci nakon zaraze, kao i da obolijevanje podrazumijeva rizik od težih oblika bolesti pa je cijepljenje u tom smislu najefikasnije” – rekao je Trobonjača za Jutarnji list.