Kuhaju obroke

Chef Mate Janković odgovorio šefu Crvenog križa: “Mi nismo vaši volonteri. Ne pripisujte si zasluge”

Portal Novi list

Foto Facebook, Pixsell

Foto Facebook, Pixsell

Paradoks je veći tim što mi hranimo Crveni križ. Mi. Ja sam do sad mislio da je njihov posao hraniti. Ja još nisam vidio tko će preuzeti naš posao, poručio je Mate JankovićHrvatski Chef Mate Janković reagirao je na izjavu šefa Hrvatskog Crvenog križa, HDZ-ovca Roberta Markta, koji tvrdi kako su ugostitelji koji kuhaju obroke na potresom pogođenom području volonteri Crvenog križa.


Janković jasno skreće pozornost kako to nije istina, a Marktu poručuje da si ne pripisuje zasluge koje nisu njegove.


Podsjetimo Markt je u četvrtak rekao kako HCK nema kapaciteta cijeli posao odraditi sam i da su razgovarali o tome kako napraviti sustav koji će funkcionirati dugoročno.
“Svjesni smo toga da minimalno tri do šest mjeseci moramo osigurati tople obroke, barem jedan topli obrok u danu za osobe koje imaju crvenu i narančastu naljepnicu, za sve osobe koje su izmještene, koje su socijalni slučajevi.


HCK je tu važna karika, ali ne i jedina”, rekao je Markt, pritom domečući kako su ugostitelji koji kuhaju tople obroke volonteri Crvenog križa.


Prema Marktu, HCK zajedno s jnima radi na nabavljanju hrane i svih potrebnih stvari: “Nije stvar crno-bijela, Crveni križ je bio jako važan i omogućio da se već prvog dana pripreme obroci”.Evo što o svemu tome ima za reći Mate Janković:


“Gospodin Robert Markt, odgovorna osoba Crvenog križa, jučer je izjavio da smo mi ugostitelji volonteri te organizacije. Zakonski, Stožer civilne zaštite trebao bi koordinirati sve udruge na terenu, ali je daleko od toga.


Paradoks je veći tim što mi hranimo Crveni križ. Mi. Ja sam do sad mislio da je njihov posao hraniti. Ja još nisam vidio tko će preuzeti naš posao.


Ja ne vidim te kuhare i državnu logistiku koja je spremna. Zbilja ne želim umanjiti ničiji angažman, ljudi u crvenim jaknama na terenu su brutalna ekipa. Ali mi nemamo veze s njima.


Mi hranimo s njima ili bez njih. Ako smo njihovi volonteri, zašto nam od prvog dana na raspolaganju nije njihova logistika, nego smo tek nedavno došli do robnih zaliha, a već danima žicamo preko svojih veza.


Ne pripisujte si zasluge. Nije u redu”, napisao je Mate Janković na Facebooku.