#JutrosSamStala

Četvrta smjena: Žene u Hrvatskoj obavljaju veliku većinu kućanskih poslova, što kad bi jednostavno – prestale?

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Udruge su uputile poziv građanima da se pridruže kampanji te da s oznakom #JutrosSamStala na društvenim mrežama objave javno svoje priče uz fotografije koje prikazuju što se dogodi kad stanu sa svakodnevnim kućanskim radom.Mreža udruga civilnog društva “Četvrta smjena – nevidljivi rad” najavila je u utorak pokretanje kampanje osvještavanja javnosti o svakodnevnom ženskom neplaćenom kućanskom radu sa ciljem izrade javnih politika za usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca.


Kampanja je dio projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske “, čija je nositeljica udruga B.a.B.e.


Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.
Udruge su uputile poziv građanima da se pridruže kampanji te da s oznakom #JutrosSamStala na društvenim mrežama objave javno svoje priče uz fotografije koje prikazuju što se dogodi kad stanu sa svakodnevnim kućanskim radom.


Priče i fotografije mogu poslati i putem Instagram i Facebook stranice udruge B.a.B.e., Twitter profila Iskra B. ili za anonimnu objavu na e-mail babe@babe.hr.


Udruge se pitaju kakav bi se kaos dogodio da žene u Hrvatskoj prestanu peglati, čistiti, kuhati, prati odjeću i brinuti se o djeci. Na to, kažu, ukazuju i rezultati istraživanja koje je 2017. godine provela Ksenija Klasnić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


Sve ili većinu kućanskih poslova obavljaju žene 


Pokazalo se da prilikom obavljanja rutinskih kućanskih poslova u 83 posto ispitanih slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene. U 16,6 posto slučajeva partneri ravnopravno dijele poslove, a muškarci ih sami obavljaju u samo 0,4 posto slučajeva.


Također, podaci ukazuju na postojanje izrazite rodne neravnopravnosti u obavljanju obiteljskih poslova vezanih za brigu o djeci – u 58,4 posto slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, dok to isto rade isključivo muškarci samo u 0,2 posto slučajeva.


U ostalim slučajevima poslovi se obavljaju zajednički pri čemu prednjače igranje s djetetom, šetnje s djetetom, kažnjavanje te vođenje djeteta u školu, vrtić i dodatne aktivnosti.


Cilj projekta je razvijanje i predlaganje adekvatnih javnih politika koje bi pridonijele usklađivanju privatnog i poslovnog života putem osnaživanja partnerstva organizacija civilnog društva uključenih u Mrežu, međusektorske suradnje s visokoobrazovnom ustanovom te jedinicama lokalne i regionalne samouprave.


Vrijednost projekta je gotovo 3,6 miljuna kuna, od čega se iz državnog proračuna financira 15 posto, a iz Europskog socijalnog fonda 85 posto.