Topli kraj srpnja

Čeka nas vruć tjedan, Vakula upozorava da u srijedu stiže prilično opasni toplinski val

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Rijetko mogući lokalni pljuskovi samo će je kratkotrajno ublažiti, a zbog brzog razvedravanja i porasta temperature nakon pljuskova - isparavanje iz vlažnog tla bit će još intenzivnijeZa razliku od prošlih tjedana, posljednji ovogodišnjega srpnja u većini će Hrvatske biti jedan od stabilnijih, sunčanijih i toplijih, s uglavnom vrućim danima. Srećom, ne i ekstremno vrućim. No, od srijede će postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Dok će na Jadranu vrućinu ublažavati poslijepodnevni zmorac, u kopnenom će području mnogima biti teško podnošljivo zbog dodatne sparine. Rijetko mogući lokalni pljuskovi samo će je kratkotrajno ublažiti, a zbog brzog razvedravanja i porasta temperature nakon pljuskova – isparavanje iz vlažnog tla bit će još intenzivnije, prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


I u ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Uz slab, povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar poslijepodnevna temperatura bit će između 29 i 31 °C. Podjednaka će najviša temperatura zraka biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom sunčano vrijeme. Umjerenog razvoja oblaka bit će na krajnjem sjeverozapadu, uz vrlo malu vjerojatnost za poneki pljusak.


Malo veća vjerojatnost za lokalne poslijepodnevne pljuskove postoji u gorskim krajevima, osobito u Gorskom kotaru, ali će veći dio dana prevladavati sunčano. I na sjevernom Jadranu vedrina, ujutro uz slab burin, danju maestral. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 29, na Jadranu do 31 °C.
Sunčano i vruće bit će i na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne može biti umjerenog razvoja oblaka, ali bez kiše. Uz obalu će ujutro puhati burin, danju vjetar s mora, a more će biti mirno ili malo valovito, prema otvorenom i umjereno valovito. Na jugu Hrvatske će temperatura zraka biti između 30 i 33 °C, a temperatura mora od 22 do 24 °C. Bit će sunčano, a nakon burina zapuhat će vjetar s mora – uglavnom slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak.”


Do sredine sljedećeg tjedna u kopnenom će području prevladavati sunčano uz slab vjetar. U noći na četvrtak te u prvom dijelu četvrtka u sjevernim krajevima i unutrašnjosti Istre mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Bit će vruće, a i noći će biti sve toplije. Sve toplije noći bit će i na Jadranu, a danju biti sunčano i vruće, uz temperaturu i do 35 °C. Nakon burina danju će puhati uglavnom slab vjetar s mora.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.