Oliver Vugrek

‘Čeka nas još mutacija, to je neizbježno, a s koronom ćemo se morati nositi i 2022. Omikron? Panika je nepotrebna’

P. N.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Ima li i u Hrvatskoj omikrona? Utorkom Hrvatska na analizu šalje oko 500 uzoraka, ali na nalaze se čeka čak tjedan i polO pojavi omikron soja koronavirusa govorio je i molekularni biolog Oliver Vugrek, koji je proljetos otkrio hrvatski soj korone. Voditelj laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković kaže kako je prerano još govoriti da je omikron zarazniji i smrtonosniji soj korone.


“Prvi put je otkriven 11. ili 12.11., prije dva tjedna. Južnoafrička Republika je 24.11. objavila da su otkrili novi soj virusa s puno mutacija. Zato je odmah bio pod povećalom. Treba pričekati iduća dva tjedna da se vidi u kojem smjeru to ide”, kazao je Vugrek za RTL Direkt.


Ima li i u Hrvatskoj omikrona? Utorkom Hrvatska na analizu šalje oko 500 uzoraka, ali na nalaze se čeka čak tjedan i pol.
“Dnevna incidencija hospitaliziranih je prije dva tjedna bila otprilike 18 u prosjeku, sad je narasla na oko 50. Nešto se događa, ali to ne mora značiti ništa neobično. Kad se otvara novo žarište virusa, to je obično i taj tijek. Zaraza kreće i puno ljudi se zarazi u kratkom roku. To se desilo i s prošlim sojevima”, kazao je Vugrek, dodajući da je panika kojoj svjedočimo – nepotrebna.


Komentirajući navode da su zaraženi ovim sojem imali blaže simptome, Vugrek je kazao da su manje-više zaražene mlađe osobe te da kod njih u pravilu, kao i s ostalim varijantama, ne dolazi do teških oblika bolesti iako i tu ima izuzetaka, Osvrnuo se i na navode da je omikron nastao mutacijom kod osoba koje su zaražene HIV-om.


“To je moguće. Ima i druga teorija da Afrika ima izoliranih regija, da je u nekom plemenu kružio taj virus i onda je dospio u Johannesburg i krenulo je žarište”, dodao je.


Podsjeća da moramo biti svjesni da će virus i dalje mutirati i moguće je da se pojave druge varijante u idućim mjesecima i u nekom drugom dijelu svijeta. Misli da ćemo se s koronavirusom još morati nositi iduće godine, te da bi možda moglo doći do još nekog vala iduće godine na jesen ili zimu.


“Nadam se da će se procijepljenost podići pa će se to iznivelirati i lakše ćemo se nositi s tim. Bolnice neće biti pune pa će i ostali pacijenti moći dobiti normalnu zdravstvenu skrb. Teško je predvidjeti kad će se ovaj val lomiti. Za dva ili tri tjedna ćemo znati više. Zima je najteži period za ovu bolest, na proljeće će biti lakše, kao i tijekom ljeta, a nadam se da ćemo iduću zimu imati visoku procijepljenost i puno manje težih oblika bolesti. Mutacija će biti i dalje, to je neizbježno, ali nadam se da neće biti opasnijih varijanti”, kazao je Vugrek.


Kaže da liječnik koji je tretirao hospitalizirane nije primijetio teži oblik bolesti kod cijepljenih. “Cijepljeni imaju određenu zaštitu pa i od omikrona”, dodao je.


Komentirao je i najave proizvođača cjepiva da će zbog novog soja prilagoditi cjepivo.


“To je bilo na početku pandemije i dogovoreno. EU je dogovorio s BioNTech da će prilagođavati cjepivo po potrebi kad se pojave novi sojevi. Treba im 100 dana da prilagode mRNA cjepivo”, kazao je Vugrek za RTL Direkt.