Vremenska prognoza

Čeka nas iznadprosječno toplo ljeto, Vakula najavljuje da bi “vrući dani” mogli krenuti već od četvrtka

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U utorak će u kopnenom području biti djelomice sunčano i uglavnom suho, a u srijedu ponovno raste vjerojatnost za kišu, osobito poslijepodne i u obliku pljuskovaNakon nekima naizgled prohladnog i kišovitog svibnja, koji će prema službenim klimatološkim ocjenama vjerojatno biti većinom “normalan”, samo ponegdje “hladan” i “suh”, ali i “kišan” – sljedećih će dana biti osjetno toplije. Baš kako i priliči prvom tjednu klimatološkog računanja vrlo vjerojatno još jednog iznadprosječno toplog ljeta. Pritom valja spomenuti kako su od četvrtka mjestimice mogući i vrući dani.


No, bit će i dalje prilično promjenjivo, svakodnevno uz barem ponegdje malo kiše, posebice u kopnenom području. U većini će Hrvatske biti i razmjerno vjetrovito, najprije uz povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu buru i tramontanu, a od srijede većinom jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj povremene kiše biti prijepodne. Poslijepodne će kiša prestati, a uz sunčana razdoblja temperatura će porasti do oko 20 °C. U središnjoj Hrvatskoj kiše će biti povremeno ujutro, a od sredine će dana prestati i djelomice će se razvedriti. Jutarnja temperatura oko 11 °C, a najviša dnevna od 21 do 23 °C, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar.
Sjevernog i sjeveroistočnog vjetra bit će i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu puhati bura, podno Velebita jaka, na udare i olujna, uz umjereno valovito more. Kiše će povremeno biti u gorju, osobito prijepodne, dok će barem djelomice sunčano biti na sjevernom Jadranu. Najviša temperatura zraka od 16 do 18 °C, na moru od 22 do 24 °C. Najviše sunčanog vremena bit će na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije će biti umjerene naoblake. Puhat će umjerena bura i tramontana, prema otvorenom i sjeverozapadni vjetar.


Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, ali poslijepodne se uz više oblaka ne može isključiti mogućnost ponekog pljuska. Nakon bure i tramontane puhat će umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.”


U utorak će u kopnenom području biti djelomice sunčano i uglavnom suho, a u srijedu ponovno raste vjerojatnost za kišu, osobito poslijepodne i u obliku pljuskova. Promjenjivo, nestabilno, vjetrovito, ali i toplije bit će u četvrtak, uz povremeno jak jugozapadni vjetar. Uz barem djelomice sunčano vrijeme vjerojatnost za pljuskove na Jadranu sljedećih dana je mala. Ipak, uz više oblaka, ne može se isključiti mogućnost kratkotrajne kiše, osobito na sjevernom dijelu. Nakon bure i sjeverozapadnjaka, u četvrtak će zapuhati jugo.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.