Ozbiljne optužbe

Časnica HV-a prijavila brigadira za spolno uznemiravanje, uključio se i DORH

Portal Novi list

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz teksta) / Foto MORH/ M. Čobanović

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz teksta) / Foto MORH/ M. Čobanović

Ove ozbiljne optužbe istražuje Vojna policija, i časnica i prijavljeni brigadir tek trebaju biti ispitaniNova TV javlja da je časnica Hrvatske vojske prijavila jednog od vojnih zapovjednika za spolno uznemiravanje.


Ove ozbiljne optužbe istražuje Vojna policija, kojoj je časnica sve prijavila.


Slučaj na Hrvatskom vojnom učilištu


Prethodno je o svemu obavijestila i supruga. I zlostavljač i žrtva navodnog uznemiravanja na dužnostima su na Hrvatskom vojnom učilištu.
I časnica i prijavljeni brigadir tek trebaju biti ispitani. Zasad nije poznato radi li se o fizičkom ili neželjenom verbalnom uznemiravanju. Po prijavi se još postupa.


U Ministarstvu obrane očekuju da ih načelnik Glavnog stožera izvijesti što je utvrđeno, a očekuju i poduzimanje određenih stegovnih radnji.


Uključio se i DORH


Novoj TV neslužbeno je potvrđeno da se u slučaj uključio i DORH.


Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), MORH i MUP istraživali su i ovakve slučajeve. U istraživanju je sudjelovalo 150 muškaraca i žena koji rade i usavršavaju se u oružanim snagama.


Trećina je bila izložena nekom obliku diskriminacije, međutim, tome su značajnije bile izložene žene nego muškarci, a one su izloženije i kad je u pitanju mobbing, uznemiravanje, različitim oblicima nasilja…


No, manje od 11 posto njih prijavljuje takvo neželjeno ponašanje, a razlog je to što ne vjeruju sustavu, pokazuje ovo istraživanje, prenosi Nova TV.