Marija Bubaš

Capakova pomoćnica otkrila zašto su uopće naručili platformu CijepiSe: “Nepravilnosti ne postoje”

Portal Novi list

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Nepravilnosti ne postoje, nego postoje razni kanali za naručivanje, tvrdi Marija BubašBarem jednu dozu cjepiva primilo je 630.000 građana naše zemlje, a kampanja cijepljenja protiv koronavirusa se nastavlja, iako ne bez teškoća.


Primarijus Marija Bubaš pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka u Dnevniku HRT-a komentirala je upozorenja liječnika obiteljske medicine koji kažu da je platforma CijepiSe doživjela krah, da vlada potpuno rasulo, a u nekoliko su se županija prestali prijavljivati putem platforme.


Bubaš kaže da je dobro da su ljudi za cijepljenje naručeni preko liječnika obiteljske medicine, jer u nekim zemalja niti ne postoje platforme za naručivanje cijepljenja, a naručuju i cijepljenje provode isključivo liječnici obiteljske medicine.
– Normalno je da u ovom drugom valu naručuju liječnici obiteljske medicine, ustvrdila je.


Na pitanje zašto je onda uopće platforma naručivana, rekla je da će cijepljenje trajati dugo, i da će tehnologija ići naprijed, pa će tako i ta platforma povezivati dijelove cijelog sustava, kako bi bila nacionalna platforma, a ne pojedinačna, županijske ili neki niže razine.


– Hrvatska sudjeluje u testnoj fazi digitalnog zelenog certifikata, odnosno COVID-putovnice, i zato na jednom mjestu moramo imati objedinjene sve podatke, što ne bi moglo funkcionirati da takva nacionalna plaforma ne postoji, rekla je.


Kazala je da nepravilnosti ne postoje, nego postoje razni kanali za naručivanje, putem besplatnog broja telefona 0800 0011, pozivnih centara županijskih Zavoda za javno zdravstvo, liječnika obiteljske medicine, platforme cijepise.


Cijepljenje radnoaktivnog stanovništva, cijepljenje sigurnosnih službi i turističkih djelatnika, koje je već počelo, bit će organizirano upravo putem tih raznih kanala, zatim izravnim kontaktiranjem firmi te cijepeći na lokacijama pojedinih tvrtki ili na mjestima masovnih cijepljenja, a manji poslodavci, do 50 zaposlenih, bit će naručivani i u županijske zavode, na kojima je da naprave svoje planove za provedbu cijepljenja.


– Dolazi dovoljno cjepiva, problema ne bi trebalo biti, rekla je.


Ukupno gledajući, brojevi su i dalje visoki, i dugo imamo niz u kojem su brojevi visoki ali stagniraju, a na pitanje kada će početi padati, Bubaš je kazala da je već jučer pad primjećen i nada se da će se taj trend nastaviti.


– To ovisi o puno faktora, a najveći je pridržavanje epidemioloških mjera. Neki odbijaju, zbog ljepšeg vremena, pridržavati se mjera. Nadam se da će ih se građani pridržavati i odlučiti se na cijepljenje te dolaziti na cijepljenje onda kada su pozvani, rekla je Marija Bubaš u Dnevniku HRT-a.