Nove mjere

Capak tvrdi da Hrvatska neće vraćati karantenu, ali novih će restrikcija biti: ‘Intenzivno razmišljamo ograničiti okupljanja’

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Kaže da je karantena odlična jer drastično smanjuje prijenos koronavirusne infekcijeRavnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nada se da će idućih tjedana trend broja novooboljelih u Hrvatskoj biti silazan.


“Zadnjih tjedan dana je bio silazan, iako smo imali nekoliko pikova koji su odskočili od prosječne brojke. Mi očekujemo da će se taj trend nastaviti prema dole. To ne znači da ćemo sutra imati 10, ali trend će u svakom slučaju po našim istraživanjima i modelu biti silazan, rekao je Krunoslav Capak za HRT, dodajući kako se ne radi o drugom valu, već nastavku prvog, odnosno repu epidemije.


Kaže da je karantena odlična jer drastično smanjuje prijenos koronavirusne infekcije. No ona je gospodarski i psihološki neodrživa, pa se, kaže, moramo naviknuti na život s virusom i novu normalu.
“Ne mislimo vraćati karantenu, niti bilo tko u svijetu. No intenzivno se razmišlja da se ograniče okupljanja. Slovenija ima ograničenje na 50. Mi smo imali odličnu situaciju i da smo htjeli osloboditi gospodarstvo i društvene okolnosti. Mi sad nećemo smanjivati tu brojku, ali smo s propisivanjem strožih mjera, s prijavljivanjem okupljanja gdje ima više od 100 ljudi Civilnoj zaštiti, koja onda podliježu nadzoru inspektora Civilne zaštite, nastojali dovesti stvari u red, rekao je Capak.